Абракадабра – за силата на магическата дума

pixabay.com

Магията и нейната сила е предизвикала огромен интерес, но и ужас във всички времена. За нейната сила се спори и до ден днешен, като част от хората вярват в нейното съществуване, а останалите са скептично настроени.

Една от думите, които всички знаем и сме чували, е „Абракадабра“. Още като деца несъзнателно сме я казвали, правейки някой фокус и опитвайки се докоснем до силата на магическата дума. За произхода на тези магически думи все още се спори, като се изказват различни теории, но и до днес не се знае конкретно откъде идват.

Откъде идва думата “Абракадабра”?

Въпреки че тя е позната на всички по света, тъй като е станала нарицателно име при изпълнението на различни фокуси, учените смятат че тя води своето начало от далечни времена на древен Рим. По онова време тя не е използвана от децата при правенето на различни фокуси, а се е смятало, че притежава истинска магическа и дори мощна сила.

Една от теориите за „Абракадабра“ се основа на това, че произхода на думата е еврейски и води началото си от „ab, ben, ruach hakodesh“, което в буквален превод означава „Отец, Син и Свети Дух“. Именно затова част от хората смятат, че истински сакралното значение е било в призоваването на Светата Троица.

Същестува и друга теория, като според нея думата произлиза от „abraxas“. Нейното значение е специално, а именно поради факта че буквите в нея според гръцката нумерология се добавят до числото 365, тоест това е и броя на дните в една календарна година.

Третата теория за произхода на „Абракадабра“ се основава на това, че тя води своето начало от арамейската фраза „Avra kadavra“. Ако сте фен на поредица Хари Потър, тогава може би дори сте я чували при произнасянето на различни заклинания.

Там значение носи в себе си силата на проклятието, като авторът на поредицата е решил да използва тази магия от древните заклинания на арамейската версия. Според нея обаче истинското значение на „Авада кедавра“ в началото е било „да се остави нещото да бъде унищожено” и е било употребявано основно при лечението на различни болести по онова време.

Думата „Абракадабра“ е била използвана през много от вековете и е носила защитно значение, а именно като талисман. Серен Семмоникус е римски учен, който е живял във 2-и век. Той описва и как точно може да се използва тя, а именно като се напише многократно думата на парче пергаментова хартия. При всяко пренаписване се маха по един знак от нея и целта е да остане само един в края. Това е описано в труда на учения Liber Medicinal.

През далечните средновековни години хората по онова време са смятали, че всяко едно нещо, което се случва и не може да се обяснено рационално е следствие на магическите действия.

Така например голяма част от жителите по онова време са изпитвали истински страх, че могат да бъдат омагьосани. Те използвали думата с цел да се предпазят от това, като освен това при римляните тя е имала и лечебна сила срещу болестите по онова време или поне хората са вярвали в това.

На по-късен етап в епохите се споменава отново употребата на „Абракадабра“, включително от Е. Римтънтън Тейлър. Тя е авторка, която е живяла през 16 век и в нейния труд е написала, че Банъстър е успял да изцели повече от 200 души от заболяването малария, използвайки за целта само абракадабрите, които е имал на врата си.

Но с това употребата на магическата дума не спира и тя се среща често дори през 18-и век. Така например Даниел Дефо е написал в “Дневник на чумавата година”, че хората тогава са вярвали, че с „Абракадабра“ могат да бъдат изцелени от чумата, тъй като се е смятали, че по онова време болестта се е причинявала от зъл дух.

Хората тогава са носели специални Триъгълници или Пирамиди, които всъщност са означавали тази магическа дума и са включвали нейната сила в себе си, както и тези знаци. В крайна сметка обаче хората спират да вярват в мощната магическа и защитна сила на думата и днес тя се използва само при изпълнението на различни фокуси и трикове.

Morkadis

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

4 магически места в България, които сбъдват желания

Хлябът и солта имат магически сили

Магически свойства на лавандулата, за които не подозираш

Магическите сили на хорото

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.