Амазонските джунгли хиляди години таят гигантски геоглифи

2

Загадъчните геоглифи не дават покой на археолозите, тъй като могат да разкажат много за древните жители на различни страни.

Нови геоглифи, открити в Южна Америка от международен екип учени, изглежда, крият не по-малко загадки от своите „събратя“.

Напомняме, че под геоглифи се разбира не просто геометричен модел, нанесен върху земята. Неговата дължина трябва да е повече от четири метра (впрочем някои геоглифи са толкова огромни, че пълната „картина“ може да се разгледа само от въздуха).

Находката на археолозите от Великобритания, Канада и Бразилия съответства на тези параметри – някои от откритите в амазонските гори геоглифи се протягат на повече от 300 метра, а общата площ на паметника е 13 000 квадратни километра.

Древните обекти, дълго време крити от джунглите, били забелязани на снимки от безпилотни апарати. Местността била изследване след масово изсичане на гори. По думите на специалистите са открити поне 450 геоглифа, които представляват модели във вид на кръгове и квадрати.

3

По приблизителни изчисления находката датира от 1400 до 2300 години. Този факт опровергава утвърдената версия, според която амазонските тропически гори през цялото време са расли в своя първоначален вид и никога не са били подлагани на антропогенна дейност.

„Фактът, че тези стоянки са били скрити в продължение на много столетия под сянката на тропическата гора, действително поставя под съмнение идеята, че амазонските гори се явяват недокоснати екосистеми“, казва съавторът на изследването Дженифър Уотлинг.

По думите на археолозите геоглифите са били създадени на местата на изсечени и изгорени гори (за това говорят открити в почвата частици овъглена дървесина). Липсата на следи от стени и форма на рововете говори, че обектите едва ли са използвани за отбрана или други „практически“ цели.

Най-логична изглежда версията за ритуално предназначение. В нейна полза говори фактът, че близо до геоглифите не са открити никакви предмети или артефакти. Вероятно древните жители умишлено са „очистили“ тези места от всякакви следи от своето пребиваване, заключават експертите. Впрочем формата на геоглифите с външен ров и вътрешна стена напомня на класическия Стоунхендж, отбелязва Уотлинг.

Забележително е, че преди около шест хиляди години в този регион са преобладавали бамбукови гори. Жителите на тези места в продължение на хилядолетия са разчистили огромни площи за геоглифи, а вероятно и за селскостопанска дейност, оставяйки само палмите. Последните по-скоро са служили като източник на храна и строителен материал.

Смята се, че по-подробното изучаване на находките ще помогне да се разбере повече за живота на древните хора в тази част на Южна Америка- Засега изследователите се опитват да изяснят как човешкото въздействие е могло да повлияе на ландшафта и екосистемата на Амазония (която днес се явява най-голямата на Земята).

Изследването на археолозите е описано в статия, публикувана в изданието Proceedings of the National Academy of Sciences.

инфо: drevnite.com

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.