Антарктика – любопитни факти и загадки

Антарктика е най-студеното място на планетата. Към нея принадлежат континентът Антарктида и прилежащите й води и острови. На нея се полагат 20% от площта на южното полукълбо.

Безспорно, най-впечатляваща от това място е Антарктида – единствената ледена пустиня, най-студеното място на света, но и едно от най-мистичните, криещо в себе си безброй тайни.

Антарктида е предизвикателство пред учени и изследователи, които и до днес се опитват да разгадаят всички загадки около нея.

Интересен факт е, че последното британско проучване дава резултати, а възниква случайно. Докато картографирали района, те се натъкнали нещо под ледената покривка на континента и решили да го проучат по-добре. Оказва се, че там има огромна долина, дълбока около 3 км, дълга повече от 300 км и широка над 25 км.

Всъщност, тя се вижда дори от Космоса. Това е нещо абсолютно уникално, което за щастие вече е известно на човечеството. Мнозина смятат, че именно в Антарктида се намира подземният вход към земните недра, но засега това е само хипотеза.

Въпреки че според учените това място е необитаемо, от 2012 година насам се появяват снимки на пирамиди, които се появяват на повърхността след топящия се лед. Те приличали на тези в Египет.

Континентът е пълен със загадки, някои дори смятат, че това е домът на извънземната цивилизация.

Нека продължим с някои много любопитни факти за Антартика:

Антарктида е най-голямата и единствена ледена пустиня в света. В незаледените й части, които са около 2% не е валял сняг или дъжд от два милиона години насам.

Най-ниската регистрирана температура на континента е -93.2 градуса по Целзий, отчетена през 1983 година, а най-високата – +14.5 градуса. Това е най-студеното, най-ветровитото, най-високото и най-сухото място в света.

Полярните мечки са характерни за Арктика, тук ги няма. Животните, които обитават мястото, са предимно пингвини.

В Антарктика няма мравки, както и влечуги, което я прави единственото място в света без подобни обитатели.

Под ледена покривка, чиято средна дебелина е средно 1.6км, се крият 300 езера, които никога не замръзват, защото земното ядро ги топли.

Това е единственият континент, който не спада към определен часови пояс, но за сметка на това има чилийски град, снабден с всичко необходимо за човешките нужди – училище, болница, хотел, интернет, телевизия и мрежа за мобилни телефони.

Morkadis

В този ред на мисли, на Антарктида има само един банкомат и цели 7 християнски църкви.

Топенето на ледовете предизвиква промяна в гравитацията. Преди повече от 40 милиона години, тя е изглеждала съвсем различно – като топло, оживено, приветливо място с богата растителна и животинска природа.

За да започнеш работа тук, трябва да премахнеш мъдреците и апендикса си.

През лятото тук слънцето не залязва, то грее постоянно, но през зимата е пълен мрак. В най-южната точка на континента слънцето изгрява през октомври и залязва през март. Годината се състои от едно денонощие.

Тук е забранено внасянето на чужди животински видове.

През 1977 година, на континента проплаква първото дете – Емилио Марко Палма, чиято майка била принудена да го роди там, за да може Аржентина да изиска права над част от Антарктида.

На ледения континент се срещат само 2 вида растения.

През 2011 година тя е посетена от над 20 000 туристи.

Континентът има собствен домейн -.aq.

Там са намерени повече паднали метеорити, отколкото където и да е другаде по света.

През 2000 от Антарктида е откъсва най-големият айсберг, познат досега, с площ от 11 000 км.м.

И все пак, ако някога решите да посетите това магично и безкрайно интересно място, не си мислете, че може да правите каквото поискате. Има строги правила, които трябва да спазвате при визитата си на ледниковия континент.

1. Поддържайте отлични хигиенни навици – всичко, което носите със себе си там трябва да бъде почиствано всеки ден, защото екосистемата е изключително крехка. И най-лекото замърсяване може да й навреди или на промени природата.

2. Не настъпвайте растенията – може да става дума за лишеи и мъхове, но те са много важни за природата на континента, така че трябва да се стараете да стъпвате само върху снега.

3. Не пипайте животните – особено пингвините, колкото и да са сладки.

4. Гледайте китовете и делфините само отдалеч и от повърхността! Това е както за тяхна, така и за ваша безопасност. Никакви пътешествия с лодки!

5. Не може да вземете нищо за спомен – това е строго забранено и ще ви хванат, ако се опитате да нарушите правилата.

6. Пазете околната среда, включително заобикалящите ви сгради и исторически обекти.

7. Пушенето забранено – все пак се намирате на едно от най-чистите места на планетата!

8. Оръжията са забранени.

9. Внимавайте да не се изгубите, защото няма да бъдете спасени – хората са ограничен ресурс, с който се работи по план. Трябва да сте истински късметлии, ако бъде организирана група, която да ви търси.

Ако спазвате правилата, това може да се окаже едно от най-незабравимите приключения в живота ви. Струва си да се види, а споменът ще ви топли цял живот. Каква ирония, нали?

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Вижте как се e променила планетата за 32 години с Google Timelapse

Най-студените и най-горещите места на планетата, където не е за туристи

Най-смъртоносните места на планетата

4 млрд. трябва да умрат, за да спасим планетата

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.