Антропологична експертиза на кости търси истината за Хаджи Димитър

хаджи димитър

Списание 8 организира антропологична експертиза на кости, съхранявани в Сливенския исторически музей, за които някои изследователи предполагат, че са на Хаджи Димитър. Извърши я антропологът чл.кор. проф. Йордан Йорданов. Според него те вероятно не са на войводата, защото не се открива съответствие със сведенията, които има за неговия размер. Костите в музея са на по-висок и по-млад човек от Хаджи Димитър, съобщава „Стандарт”.До експертизата се стигна, след като по време на своя експедиция в Брезовския край (Пловдивско) екип на списанието се натъкна на разказ, който се различава от описаното в учебниците. Според този разказ, основаващ се на спомени на съвременници на Хаджи Димитър от селата Свежен и Мраченик, войводата не e загинал на Бузлуджа.

Четници го пренесли на ръце под връх Къдрафил в Средна гора, където ятаци от тези две села се грижили за него 10-ина дни, но той починал от раните си. Погребали го под върха, а 2 г. след Освобождението пренесли костите му и ги положили в двора на църквата в с. Свежен. Оттам ги взела майка му, пренесла ги в родния му Сливен и ги погребала с публична церемония в двора на храм „Св. Никола”. В последствие не били преместени в костницата към новоизградения паметник на Хаджи Димитър в града, защото БАН на два пъти излязла със становище, че тези кости не са негови. Днес те се пазят във фонда на РИМ-Сливен.

Журналистите от Списание 8 тръгнаха по дирите на този разказ, извървяха маршрута между Бузлуджа и Къдрафил, за който се предполага, че е бил минат и от войводата, носен на носилка от своите помагачи. Срещнаха се с наследници на ятаците от Свежен и Мраченик, които се помнят поименно и до днес. Техните потомци пазят не само сведенията за извършеното от дедидете им, но и предмети, свързани с яташката им дейност, на които гледат като на реликви.

Всяка година в началото на август жителите на три общини – Брезово, Карлово и Павел баня, се събират под връх Къдрафил, където според тях е истинският гроб на войводата, за да му отдадат почит. Традицията датира от Освобождението и не е прекъсвала до днес. Тази година поклонението на върха ще е на 6 август.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.