Априлски температурен рекорд е установен в Гренландия

гренландия

Рекордно висока температура за втория пролетен месец – 17,8 градуса, е фиксирана в Гренландия на 10 април, съобщава Gismeteo.

За Гренландия това не е просто максималната априлска температура за цялата история на наблюдения, но и показател, чблизък до абсолютния топлинен рекорд за Гренландия.

Необичайно топлото време, съпровождано с дъждове, е станало причина за ранното започване на сезонното топене на ледовете, който е започнал с почти цял месец по-рано от обичайното. Преди рекордното ранно началото на топенето на ледовете в Гренландия е отбелязвано на 5 май.

На 11 април спътниковите данни са показали, че 12% от гренландската ледена покривка са загубили повече от 1 мм лед. Сезона на топене на ледовете официално започва, когато започват да се топят 10% или повече от ледения щит.

Преждевременният старт на топенето през 2016 е още по-забележителен с това, че трите най-ранни сезона на топене на гренландските ледове, фиксирани от началото на наблюденията през 1979 година, са започвали през май.

На 11 април температурата на въздуха се е качила над нулата дори на височина 1800 метра, където такава топлина е рядкост дори в средата на лятото.

На международната изследователска станция „Горен лагер“ на височина 3300 метра е бил установен температурен рекорд – 6,6 градуса по Целзий.

Необичайната топлина се обяснява със съчетаване на поток от силно налягане до Гренландия и въздушен поток около система с ниско налягане западно от острова. Тези природни системи водят относително топъл въздух североизточно през Гренландия от по-ниски ширини.

Гренландският леден щит е вторият по големина в света. Островът е загубил 1 трлн. тона лед от 1900 г. От 2003 до 2010 г. скоростта на загубата на лед е скочила двойно.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.