Артър Кларк говори за интернет още през 1964 г.

Артър Кларк

Сър Артър Кларк, автор на знаменития фантастичен роман „2001: Една одисея в Космоса“, е и впечатляващ учен. През 1945 г. в писмо до редактора на Wireless World той описва идеята си, че обикновените геостационарни спътници идеално пасват за телекомуникационни предаватели. Днес наричат геостационарната орбита „Орбита на Кларк“.

През 1964 г. Кларк участва в създаването на документален филм на BBC, в който се описва животът през XXI век. Ето какво пише в сценария на това видео:

„Нека се опитаме да си представим града през 2000 г. Мисля, че ще бъде съвсем различен. Всъщност възможно е по принцип и въобще да не съществува. Не, не говоря за атомна катастрофа и нова каменна епоха, мисля си за огромния скок, който ще се извърши в сферата на комуникациите. Имам предвид транзисторите и преди всичко спътниковите връзки. Тези неща ще направят така, че в света, в който живеем, ще можем мигновено да осъществим контакт един с друг, където и да се намираме.


Ще можем да общуваме с приятелите си по целия свят, дори без да знаем къде конкретно се намира всеки. Човек ще може да си върти бизнеса от Таити или Бали със същия успех, както и от Лондон и това може би ще се случи още в този век (а може и след 50 години). Независимо от разстоянията всяко нещо ще може да се управлява от която и да е точка на планетата.

Мога да предположа, че някога хирург от Единбург ще може да оперира мозъка на пациент, намиращ се в Нова Зеландия. Когато това се случи, светът ще се свил до една-единствена точка и традиционната роля на градовете като места за срещи ще престане да има смисъл.

Хората изобщо ще престанат да пътуват по бизнес дела, те ще достъпни винаги и навсякъде. Ще пътешестват предимно не заради парите, а за удоволствие.“

инфо: spisanie8.bg

Вижте още: 

ПРОРОЧЕСТВА ОТ ЛИТЕРАТУРАТА, КОИТО СЕ СБЪДНАХА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.