Археолози откриха кръст на 1500 години в Сандански

5

Уникален бронзов кръст на 1 500 години откриха при археологически разкопки в Сандански. Находката е била използвана за литийни шествия. Подобен кръст е откриван само в Солун и Сердика. Намерен е при разкопки на Епископската базилика – един от най-големите раннохристиянски археологически паметници в България.

„Това беше малко неочаквана находка, тъй като предполагахме, че при опожаряването на сградата клирът е успял да изнесе всички движими паметници и всички съдове, които са обслужвали литургиите в храма“, разказва Валдимир Петков, директор на Археологически музей-Сандански.


Кръстът е използван за литийни шествия, които са извършвани в рамките на базиликата във времето от V-VI век след Христа. Преди откриването му археолозите са намерили още два подобни кръста с по-малки размери. Археологическите разкопки на Епископската базилика ще приключат до края на лятото. Кръстът ще бъде показан на централно място в експозицията на Археологически парк в музей в Сандански, където ще бъдат изложени повечето ранно християнски символи, предаде ТВ7.

инфо: novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Emcho 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.