Археолози откриха останките на 23-ма души, погребани в Стоунхендж

стоун 1

Археолози откриха останките на 23-ма души, погребани в Стоунхендж, съобщава Discovery News.

Находката е направена по време на планово изследване на така наречената дупка Aubrey Hole 7. Това е една от 56-те ями, разположени около прочутите каменни монолити на Стоунхендж. За първи път тя е разкопана преди около век. Но след това я „консервирали“ за дълги години. Както съобщава Discovery News, от земята са били извадени останките на 14 жени и девет мъже.

Анализът показал, че сред тях били както съвсем млади, така и възрастни хора. Останки на деца не са открити. Възрастта на дупката датира от периода 3100–2140 г. пр.н.е. Находката е наречена от археолозите като едно от доказателствата, че в древността Стоунхендж е използван за кремации и погребения. Телата са изгаряни преди погребването.

Липсата на детски останки в дупката се обяснява с традицията от онези години. Според учените телата на починалите деца също са изгаряни, но прахът е разпръсван над течащата наблизо река Ейвън.

„Това погребение се отличава с това, че в него са открити основно останките на жени – казва Кристи Уилис от Института по археология на Лондонския университетски колеж. – В други неолитни погребения в Южна Британия обикновено са откривани повече останки на мъже. Вероятно то се отнася към периода, в който ключовата роля в живота на обществото е принадлежала на жените.“

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

ЗАГАДЪЧНОТО КОЛЕЛО НА ГИГАНТИТЕ Е МОНУМЕНТ, СТАР КОЛКОТО СТОУНХЕНДЖ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.