Археолози откриха портите на Гет, домът на Голиат

4

Археолози, работещи в Израел са открили останки от укрепления и входна порта на библейския град Гет, който е бил първият, заселен в ранната бронзова епоха около 3500 г. пр.н.е. От 12-ти до 9-ти в.пр.Хр. градът е бил заселен от филистимци и е посочен в Библията като дом на гиганта Голиат, а по-късно от там Давид успява да избяга от цар Саул.

През юли, експедицията, която е проведена от няколко университета, разкрива крепостна стена с кули и една от най-големите порти на града, намиращ се някога в Израел. Наблизо, археолози открили олтар и артефакти, свързани с текстилни и метални изделия.

В допълнение към монументалната порта, са открити и крепостна стена, различни сгради в близост, храм и съоръжение за производство на желязо.

„Една от причините да сме толкова развълнувани, са градските порти“, казва Ерик Уелч, гостуващ професор помощник от университета в Канзас. „Ако се вгледате в Библията, значими неща се случват в градските порти. Това е мястото, където се извършват сделки и съдебни решения. Тя е основен портал на изхода и входа на града. Така че не е изненадващо, че там се е намирала пазарната, религиозната и промишлената дейност . “

Артефактите показват, внезапно и масово унищожение на древния град Гет, около 830 г. пр.н.е., когато Азаил, цар на Арам Дамаск, обсадил и разрушил града. A обсадния окоп, е един от първите, намирани някога, датиран към тази епоха. Уелч описва една от разкритите рухнали стени, с намерини вещи, които наподобявали кухненски съдове.

„Имах чувството, че ходя в нечия кухня“, казва Уелч. „Това беше абсолютно откритие, невероятно за археолозите, тъй като ни даваше картина на живота в този момент.“

Малко се знае за филистимците, които са били определяни като злодеи в Стария Завет. Разкриването на портата и надписите, изобразени в един или повече райони могат да предоставят информация за тях, като език, религия и произход.

инфо: multivselena.com

Вижте още: 

АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА ДРЕВЕН НАДПИС С ИМЕ, КОЕТО СЕ СПОМЕНАВА В БИБЛИЯТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.