Археолози откриха първото хибридно животно, живяло преди 4500 години

Снимка: blitz.bg

Кунга се смята за първия пример за кръстоска, създадена от хората с помощта на два напълно различни вида

В рамките на ново изследване археолози са открили първото животно, плод на кръстоска, отпреди 4500 години. То се е появило на бял свят с помощта на сирийски кулан и магаре. Древното животно се нарича кунга, съобщава New York Times.

В Месопотамия в продължение на около 4500 години местните жители използвали кунгите като средство за придвижване със специални четириколесни бойни коли. Тези животни също принадлежат към семейството на конете, но са били използвани много по-рано.

Археолозите предполагат, че кунгите, които са изобразявани многократно в изкуството, а също така са погребвани в доста богати гробници, може да са били хибриди. Но дори и днес учените не разполагат с достатъчно доказателства, за да подкрепят тази идея.

Последното проучване, в което е изследвана древна ДНК, обаче успява да установи, че животното е резултат от кръстосване между женско магаре и мъжки сирийски кулан.

Кунга се смята за първия пример за хибрид, създаден от хората с помощта на два напълно различни вида. Ева-Мария Гале от Парижкия университет смята, че развъждането на кунга е демонстрация на ранно биоинженерство.

Струва си да се отбележи, че кунгата е била безплодна, също като мулетата. Те се различавали от другите животни по това, че са били непокорни и агресивни. Те били скъпи и само малцина можели да си ги купят.

Често те са използвани по време на битка или за специални военни церемонии. Дотогава мулето е смятано за най-стария хибрид, отглеждан от човека. Останките му са открити в Турция. Възрастта на костите е около 3000 години.

Специалистите са секвенирали ДНК от най-различни източници. Огромна роля изиграват останките на 44 кунги, които са погребани в богата гробница в Сирия. С помощта на зъбите те успяват да установят, че животните са били подложени на специално разработена диета.

Експертите използват тяхната ДНК, за да сравнят хибрида с останалите представители на вида и като доказателство, че кунгът е резултат от кръстосване.

източник: blitz.bg

Вижте още:

Медицина и наука: иде ли времето на хибридите?

Хибриди между човек и животно са били създадени в британските лаборатории

Страхът от определени животни разкрива много за вашия характер

Изгубили сме 68% от гръбначните животни за по-малко от 50 години

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.