Астероидът, който унищожава динозаврите, бил щастлива възможност за змиите

pixabay.com

Змиите дължат успешното си съществуване на Земята отчасти на удара на астероида, който унищожава динозаврите преди 66 милиона години, показва ново проучване. Тогава ударът причинява опустошение, като много животни и растения измират и изчезват.

Но учените казват, че шепа оцелели видове змии са успели да процъфтяват в пост-апокалиптичен свят, като се крият под земята и прекарват дълги периоди без храна. След това издръжливите влечуги се разпространяват по целия свят, еволюирайки в 3000 или повече вида, известни днес.

Динозаврите изчезват, когато астероидът удря Земята преди 66 милиона години, предизвиквайки земетресения, цунами и горски пожари, последвани от десетилетие тъмнина, когато облаци от пепел блокират Слънцето.

Приблизително 76% от растенията и животните изчезват. Но змиите успяват да се вкопчат в живота.

„В тази среда на срив на хранителни вериги, змиите са в състояние да оцелеят и да процъфтяват, и те са в състояние да колонизират нови континенти и да взаимодействат с околната среда по нови начини“, казва водещият изследовател д -р Катрин Клайн, която провежда изследването в университета в Бат.

„Вероятно без това астероидно въздействие те нямаше да са там, където са днес,“ обяснява тя.

По времето, когато астероидът се удря в територията на днешно Мексико, змиите били много подобни на тези, които познаваме днес: безкраки с разтегнати челюсти за преглъщане на плячка. При недостига на храна след удара, способността им да се справят без да се хранят до една година и да ловуват в мрака, вероятно е изиграла важна роля за оцеляването им.

Шепата видове змии, които преобладавали, били главно тези, които живеели под земята или на дъното на сладководни води. С малка конкуренция от други животни, те имали празна ниша, по която се разклонили по различни еволюционни пътища по целия свят, колонизирайки Азия за първи път.

С течение на времето змиите стават все по-големи и по-разпространени, експлоатирайки нови местообитания и нова плячка. Появяват се нови групи, включително гигантски морски змии с дължина до 10 метра.

Изследването, публикувано в Nature Communications, показва, че всички съществуващи днес змии произлизат от видовете, оцелели при удара на астероида, убил динозаврите.

Съвременното змийско разнообразие – включително дървесни змии, морски змии, отровни усойници, кобри и огромни видове, като боа и питони – се появяват едва след това масово изчезване на видовете.

Такива събития – когато поне половината от всички видове измират за относително кратко време – са се случвали само няколко пъти в историята на планетата.

В периодите непосредствено след големи изчезвания на видове, еволюцията става „най-диво експериментална и иновативна“, казва д-р Ник Лонгрич от Центъра за еволюция към Университета в Бат.

Изследването също така открива доказателства за втори изблик на еволюция на змии по времето, когато светът се измества от топлата „парникова Земя“ към по -студен климат, който води до образуването на полярни ледени шапки и началото на ледниковите епохи.

Morkadis

Змиите са изключително успешни на Земята и могат да бъдат намерени на всеки континент, с изключение на Антарктида. Те живеят в повечето екосистеми, от океана до сухите пустини. Има змии, които живеят под земята, и такива, които живеят на върха на дърветата. Те варират по размер от няколко сантиметра до повече от 6 метра.

Змиите са изключително важни за здравето на екосистемите, като държат плячката под контрол и помагат на хората, като контролират вредителите. Поради конфликт с хората обаче, много видове са застрашени от изчезване.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Човекът е живял с динозаврите

10 любопитни факта за динозаврите 

Какво се случва когато астероидът – убиец на динозаври удря Земята

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.