Астероид паднал на Земята през 2018 е дошъл от Веста

pixabay.com

Kогато парче космическа скала стигне до повърхността на Земята, винаги възниква въпросът откъде произхожда. Учените са се справили доста добре с възможността да проследят източника на различни парчета космически отломки въз основа на състава на скалата, както и положението на Земята и посоката, по която скалата е пътувала през космоса, когато се е срещнала с нашата планета.

През 2018 г. астероид, който беше проследен през космоса, доведе до отломки, които засегнаха Земята в Ботсвана, Южна Африка. След като скалата беше открита, изследователите започнаха задачата да проследят нейния произход, а нова статия, публикувана в Meteoritics and Planetary Science, предоставя техните заключения.

Според учените астероидът вероятно произхожда от масивен астероид, на който астрономите се спират от известно време. Космическата скала е известна като Веста и е вторият по големина известен астероид в нашата слънчева система. Историята на Веста е помрачена в мистерия, но се смята, че въздействията върху повърхността на астероида са създали много отломки и изглежда, че едно от тези парчета е намерило пътя си към Земята.

Парчетата от астероида, които „кацнаха“ в Ботсвана, бяха сравнително малки. Астероидът, който ги е родил, се появи като светкавица при проучване на небето, проведено от Университета в Аризона, и когато стигна до Земята, той се фрагментира и отломките паднаха в Централния резерват на Калахари. Изследователите са проследили района и са открили общо 23 парченца.

„Комбинирането на наблюденията на малкия астероид в космоса с информация, получена от метеоритите, показва, че той вероятно е дошъл от Веста, вторият по големина астероид в нашата Слънчева система и цел на мисията DAWN на НАСА“, каза Питър Дженискенс, ръководител на изследването.

„Преди милиарди години двe гигантски въздействия върху Веста създадоха семейство от по-големи, по-опасни астероиди. Новооткритите метеорити ни дадоха представа кога може да са се случили тези въздействия. „

Проследяването на отломките беше предизвикателство, тъй като наблюденията бяха направени малко преди скалата да достигне Земята. След като това се случи, учените трябваше да анализират видеозаписи, които им даваха улики къде са паднали отломките.

След като бяха намерени проби, започна задачата за изучаване на скалистия материал. След продължително разследване, което спомогна установяване възрастта на скалата и стесняването на възможния й произход, изследователите най-накрая стигнаха до заключението, че тя идва от Веста. Освен това се смята, че отломките са били отчупени от Веста по време на удар с друго тяло преди около 22 милиона години.

През последните години науката за проследяване на източника на астероидите постигна доста успехи. Невероятно е да се мисли, че изследователите действително могат да проследят откъде е дошла космическа скала, след като вече е ударила Земята. Този тип изследователски проекти ни помагат да научим повече за нашата Слънчева система и всички материали в нея и биха могли да отворят нови пътища за изследване на формирането на астероиди.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Учени планират да превърнат астероиди в станции за гориво

Пробата, която НАСА взе от астероид, може да съдържа отговора за възникването на живот на Земята

Астероид, който се движи след Марс може да е близнак на нашата Луна

Метеорит е донесъл най-старата материя на Земята

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.