Астробиолог твърди, че има скрит живот на Марс

Човечеството винаги е търсило признаци за извънземен живот във Вселената, включително на Червената планета, пише „Спутник нюз“. Някои астробиолози дори са създали теория, според която „древният Марс“ e предлагал доста по-благоприятни условия за живот отколкото по-младата версия на Земята.

Предположението, че някога на Червената планета е съществувал живот, означава, че там и в момента има живи същества, които вероятно се крият дълбоко под повърхността й. Това твърди Майкъл Фини, съоснователя на „Геном партнършип“ – неправителствена организация, която се занимава с изследвания на човешкия геном.

„Ако някога е имало живот на Марс, той може да се е преместил леко, да се е скрил, но вероятно все още е някъде там“, твърди ученият.

Въпреки че в момента е пустия, преди 4 милиарда години марсианската повърхност е била доста „по-влажна“ и изобилстваща от реки, езера и огромни океани. Планетата обаче губи благоприятните си условия за живот заедно с магнитното си поле, което прави възможно зловредни частици от Слънцето да унищожат атмосферата на Марс.

Въпреки че в момента няма течаща вода на повърхността има вероятност под самата повърхност на планетата все още да има реки и вероятно под Южния полюс на планетата да се намира обширно езеро.

Според астробиолозите Марс е имал доста по-благоприятни условия за живот от ранните години на Земята. Учените теоретизират, че всъщност животът на нашата планета е бил пренесен именно от метеоритни частици с марсиански произход, пише БГНЕС.

Настоящите проучвания обаче показват, че във въздуха на Марс няма наличие на живот. Изследователи от НАСА обаче наскоро получиха доказателства от марсохода „Кюриосити“, който засече наличието на метан в огромна пропаст.

Марсоходът проучва кратерът Гейл от 2012 година иустанови, че количеството на метан в пропастта варира в зависимост от сезоните.

В земната атмосфера този газ се получава от различни източници, включително микроби и други подобни организми. Разбира се метанът може да се обясни и с абиотични процеси като взаимодействието на гореща вода със специфични скали. Но някои учени предпочитат да мислят, че това е доказателство за живот на Марс.

инфо: actualno.com

Вижте още:

Под повърхността на Марс може да има дори по-сложен живот, отколкото се считаше досега

Изключителни кадри от ледения кратер Корольов на Марс

Учени откриха уникален феномен на Марс

Библейски потоп е унищожил живота на Марс

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.