Астрономи: Венера скоро ще изчезне от нощното небе, ето защо

В продължение на осем дни планетата няма да може да бъде видяна дори със специално оборудване

През целия месец, от края на декември до края на януари, е възможно да се наблюдава невероятното пътешествие на Венера по небето, след което тя изчезва. Това се случва на планетата на всеки 584 дни, съобщава Phys.

В момента Венера се подготвя за съединение. Това астрономическо понятие означава, че Венера ще се намира на права линия между нашата планета и Слънцето. Обектите ще бъдат в тази конфигурация още на 8 януари.

Периодът на съединение се случва на всеки 584 дни. До 8 януари Венера ще се спуска все по-надолу към хоризонта и през това време ще бъде възможно най-близо до нашата планета. Венера ще бъде много по-голяма в нощното небе, така че ще бъде лесно да се забележи.

Специалистите на НАСА отбелязват, че Венера ще бъде в най-ниската си точка над хоризонта на 28 декември. За да се види планетата е необходимо да бъде наблюдавана само половин час преди залез Слънце.

Последният път, когато ще видим съседната планета над хоризонта, ще бъде на 5 януари, половин час след залеза на Слънцето. Джон Келер отбелязва, че в продължение на осем дни Венера няма да може да бъде видяна дори със специално оборудване, тъй като планетата ще бъде напълно затъмнена от яркостта на нашето светило.

От около 11 януари Венера отново ще може да се види, но само сутрин. През следващата година планетата ще бъде на максимално разстояние от Земята, а Слънцето ще се намира между тях.

източник: blitz.bg

Вижте още:

ТВ каналът на Роскосмос говори за пришълци от Венера и апокалипсис

Има ли земетресения на Венера?

Изследване: В облаците около Венера няма достатъчно вода, за да поддържа живот

Астрономи доказаха, че на повърхността на Венера има активни вулкани

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.