Астрономи откриха 8 нови планети, вероятно годни за живот

космос

Астрономи обявиха откритието на осем нови планети, включително три, които се намират в “обитаема” зона и получават от слънцето си толкова светлина, колкото получава Земята, пише CBS News. Две от осемте екзопланети приличат на Земята повече от всяка друга открита досега планета.

“Обитаема” се нарича зона, намираща се на определено разстояние от звезда, където има условия за съществуване на течна вода на повърхността на планетите в орбита, както и условия за биологичен живот. Три от осемте идентифицирани планети се намират в такава зона. Две от тях – Kepler-438b и Kepler-442b, обикалят около подобни на Слънцето звезди. Двете планети вероятно са скалисти, което е важен признак за потенциалната им прилика със Земята. Сходен е и размерът им – те са само съответно 12 и 30 процента по-големи.

Все още е рано обаче да се правят предположения за наличието на живот на тези планети. “Всичко, което можем да кажем е, че те са обещаващи кандидати”, казва Дейвид Кипинг от Центъра за астрофизика “Харвард-Смитсониан”, който е член на изследователския екип.

С новите осем планети общият брой на откритите от телескопа Kepler и потвърдени екзопланети достига 1000. Резултатът е още по-впечатляващ, като се има предвид, че преди около две десетилетия човечеството не познаваше други планети, освен тези, които обикалят около нашето Слънце.

инфо: cosmos.actualno.com

Вижте още:

СЪБИТИЯТА В КОСМОСА ПРЕЗ 2015 Г.

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.