Астрономи създадоха парфюм, миришещ на комета

комета

Ако някога сте се чудили на какво мирише в Космоса, наскоро създаден парфюм може да бъде вашият най-добър шанс да разберете това.

Астрономи, в съдружие с известна парфюмерийна компания, създадоха аромат, имитиращ този на кометата Чурюмов-Герасименко, влязла в историята като единствената, на която се приземи земно тяло.

Според учените от проекта Розета, които участваха в изследването на кометата, върху нейната повърхност има цял букет от миризливи химически съединения. Всички в комбинация миришат на нещо като котешка урина, смесена с развалени яйца и горчиви бадеми.

Първото предположение за миризмата на кометата екипът на Розета прави през 2014 година. Тогава космическата сонда, движеща се успоредно на небесното тяло, засича редица летливи съединения като метан, амоняк, сероводород и циановодород.

Идеята за създаването на космическия парфюм е на д-р Колин Снодграс, астроном и преподавател по планетарни науки в Свободния университет в Оксфордшир. Той е бил един от ръководителите на проекта Розета. Ученът се свързва с известната парфюмерийна компания. Нейните представители харесват идеята му и козметичният продукт става факт.

Тъй като някои от съединенията са токсични – като циановодорода, който мирише на горчиви бадеми – те са заменени с подобни миризми. Д-р Снодграс признава, че създаденият парфюм е на 85 % автентичен. Все пак това е разбираемо и може да бъде оправдано, тъй като ако човек помирише действителния аромат на кометата, може сериозно да навреди на здравето си.

Учените от Розета твърдят, че в различните части на кометата миризмите са различни. Все пак в по-голямата й част ароматът се състои от изключително силни химически съединения, включително водна пара и въглероден диоксид и монооксид.

Почувствах миризмата почти като физическо присъствие в черепа си, пише Джейкъб Арън от Ню сайънтист. Цялата тежест на букета на 67Р ме удари в лицето. Изненадващо обаче, миризмата не е толкова лоша като при първото ми впечатление. Някак си избиват и малко флорални нотки.

Новият парфюм е наречен с поетичното О дьо комет. Учените от проекта Розета възнамеряват да раздават мостри от него на изложение, организирано от Британското кралско дружество в Лондон.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.