Астрофизици: Вселената, която виждаме има около 200 млрд. галактики

вселена

Международен екип от астрономи, начело с Кристофър Конселиче, професор по астрофизика в Университета на Нотингам, са открили, че Вселената съдържа най-малко 2 трилиона галактики, десет пъти повече, отколкото се смяташе досега, пише Портал12.

Астрономите отдавна искат да се определи колко галактики има в наблюдаемата Вселена, където светлината от далечни обекти е имала време да достигне до нас. През последните 20 години учените са използвали снимки от космическия телескоп Хъбъл, на база на които днес се преценява, че Вселената, която виждаме,  съдържа около 100-200 000 000 000 галактики. Сегашните астрономически технологии ни позволяват да изуаваме едва 10% от тези галактики, а останалите 90% биха могли да се наблюдават само след изобретяването на по-големи и по-добри телескопи.

Задачата, която стои сега пред астрономите е да обработят наличните снимки от дълбокия Космос и на база тях да направят 3D симулации, които да покажат плътността на различните галактики.

Интересен факт пред астрофизиците е, че техните изследвания приличат на арехеологическо проучване, тъй като те анализират данни, които са се случили преди хиляди, милиони и милиарди години, но пристигат като светлинна информация до нас, едва сега. Тук се отваря и въпросът за относителността на времето и пространството.

Според учените когато Вселената е била най-млада, на около 1 млрд. години, в нея е имало много повече галактики, отколкото сега.

инфо: portal12.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Анонимен 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.