Асфалтовите езера и техните дълбоки тайни

Под гъстите им лепкави пластове има останки от невъобразимо количество праисторически живот

Някои от най-странните езера в света са пълни не с вода, а с асфалт, известен още като битум – материалът, от който се правят пътищата.

По-голямата част от асфалта, ползван днес, се получава при обработка на нефт, но асфалт се намира и в концентрирана форма в природата. Понякога той се процежда от почвата и съдава големи локви, известни като катранени ями или асфалтови езерс.

В други случаи те се оказват потънали в пясъци, както при нефтените пясъци в Атабаска в североизточена Алберта, Канада, които са най-голямото в света находище на естествен битум. Известно е, че асфалтът изригва и в подводни вулкани, но те са сравнително редки и са открити едва през 2003 г.

По света са открити едва няколко големи асфалтови езера. Най-голямото е в село Ла Бреа в Югозападен Тринидад и се нарича Катраненото езеро. То заема около 40 хектара и е дълбоко 75 метра. Течният асфалт е толкова плътен и гъст, че по повърхността му може да се ходи. Но ако стоите отгоре твърде дълго, бавно ще потънете в него, съобщава Amusing Planet.

Снимка: pochivka.blitz.bg/

Макар да изглежда статичен, асфалтът се движи бавно и можете да видите линиите от теченията по повърхността. Докато катранът се движи, понякога праисторически дървета и други предмети, които са паднали в езерото, се появяват и изчезват и отново се появяват.

Езерото е открито през 1595 г., а се разработва с търговска цел от 1867 г. Изчислява се, че досега от Катраненото езеро са извлечени 10 млн. тона асфалт. Останали са около 6 млн. тона.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Езерото в Ла Бреа е и туристическа атракция, която привлича около 20 000 посетители годишно. Понякога хората плуват във водите на катраненото езеро, защото вярват, че те имат лечебни свойства.

Друго известно асфалтово езеро се намира в Лос Анджелис. Това всъщност са група от ями, наречени Катранени ями Ла Бреа. Не се обърквайте от името – „бреа“ просто е испанската дума за асфалт. В Южна Калифорния има други ями като МакКътрик в окръг Керн и Карпинтерия в окръг Санта Барбара.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Езерото Бермудез във Венецуела е втората в света най-голяма катранена яма. Такива ями са открити и в Ирак и в Баку, Азербайджан.

Асфалтовите езера са обект на интерес и от изучаващите природата и палеонтолозите, защото под гъстите лепкави пластове има останки от невъобразимо количество праисторически живот. Хиляди години тези езера са поглъщали саблезъби котки, праисторически вълци, коне, бизони, костенурки, охлюви, миди, хилядоножки, мамути и стотици други видове гръбначни и безгръбначни.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Тези животни са отишли твърде далеч, вероятно в търсене на храна, и били хванати в капана на асфалта. Тези заклещени животни привлекли хищници, които също затънали. Смъртта идвала или чрез задушаване или от глад. Това е един ужасен начин да се умре, но прекрасен начин за запазване на фосили.

Morkadis

Изненадващо, голям брой от фосилите, които са извадени, са на хищници – 90%. Най-често ваденият голям хищник от ямите на Ла Бреа, известно също като Ранчо Ла Бреа, е изчезналият свиреп вълк – над 4000 екземпляра, следван от саблезъби котки с над 2000 екземпляра. Койотите са на трето място.

Снимка: pochivka.blitz.bg

Дори повечето птичи фосили са на хищни птици или чистачи като лешояди, кондори, орли и гигантски изчезнали щъркелоподобни птици, наречени тераторни.

Освен животни, катранените ями са запазили праисторически дървета и растителност. Но най-неочакваната находка е на жена, датирана от преди около 10 000 години. Скелетът е придружен от останки на домашно куче. Изследователите смятат, че смъртта може да е церемониална или жертвена.

Някои от фосилите, намерени в ямите на Лос Анджелис, са изложени в музей „Джон Алън Ханкок“.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Святото езеро на маите: Уникален природен басейн, на чието дъно се откриват съкровища

Мистериозното езеро Соболхо, където изчезват хора и животни

Лагуна Калиенте – токсичното езеро, което може да ни каже има ли живот на Марс

Летните суши разкриха „испанския Стоунхендж“, потопен под изкуствено езеро над 50 години

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.