Балтазар Коса – най-греховният папа, обвинен в изнасилване, изтезания и пиратство

Балтазар Коса

През Средновековието, за да се стане папа, не било необходимо да се премине през сложна процедура за избиране и посвещение. Обичайно „процедурата” била да се ограбят няколко манастира, да се продаде златото и да се купи ранг на епископ. Ето защо терминът „антипапа“ се появила в католическата църква и се използва за определяне на човек, който незаконно носи титлата на римски папа.

Един от тези хора бил неаполитанецът Балтазар Коса, по-късно известен като Йоан XXIII. Прочетете повече за това как е успял да стане глава на Църквата, както и за всички известни негови грехове. (повече от 70).

Историята помни имената на десетки антипапи, които са извършили много грехове и били отхвърлени от църквата. Но някои от тях – особено страховитите и отвратителни личности – успяха да се отличат и да станат известни, като чудовища сред хората. Сред тях е и папа Йоан XXIII.

Той е роден през 1370 г. в семейството на графа на остров Прочида. Всички братя на Балтазар били пирати, така че и той на още на 13 години последвал техните стъпки.

Младия пират с голяма страст пиратствал. Когато станал на 20 години, майка му поискала да спре да практикува пиратство – тя се чувствала зле, че всичките й деца вървят по лош път. Той послушал майка си и заминал да учи. Това спасило живота му, защото впоследствие всичките му братя били обесени.

По това време той учел теология в Болонския университет. Балтазар бил изключително комуникативен човек, с лидерски способности. Така той станал водач на „бандата“ на свещениците-послушници, които в града били са наричани „Десетте дявола“. В свободното си време те се занимавали с хулиганство и грабежи, а понякога се забавлявали с жени.

Веднъж поредната свада се превърнала в проблем за Балтазар. Скривайки се от властите, младият богослов намерил убежище на място, където се криела Яндра дел Скала, красива вещица, която инквизиторите планирали да изгорят на клада. Между Балтазар и Яндра пламнали страстни чувства. Когато ги намерили и хвърлили и затвора, Балтазар без колебание убил двама пазачи, за да спаси възлюблената си.

Предполагаем портрет на Яндра дел Скала

Последвал истински лов на бъдещия папа. Всяко кътче на града било старателно претърсено – имало заповед да се намери и изгори на клада. Тогава Балтазар, чрез стари познати, предал вест на бившите си другари пирати, които се отзовали и бързо пристигнали в Болоня, за да го спасят. След това отново се втурнал в морето – пиратство, бунтове, палежи, убийства и грабежи. На съвестта му тежели купища трупове. Сякаш Балтазар ядосал самия Господ, защото целият му флот се оказал на дъното.

Това накарало Балтазар да си обещал, че стигне ли до брега, ще стане свещеник. Вместо това той попадна в ръцете на атипапата, Урбан VI. Той бил известен с деспотичния си характер, жестокост и страст към екзекуции и изтезания.

Урбан VI

Урбан VI усетил в Балтазар свой последовател. За извършване на екзекуции и изтезания му трябвало помощник и поверил тази длъжност на нашия герой. Когато Урбан починал, Балтазар вече бил известен със своите „таланти“ и станал помощник на Бонифаций IX, който го издигнал до кардинал.

Morkadis

Година по-късно Бонифаций дал на новия кардинал отговорна задача – да умиротвори жителите на Болоня, които се осмелили да се откажат от папската власт. Балтазар не проявил умиление към родината си и умиротворил сънародниците си така, че папата дори се изплашил от него.

В мемоарите на секретаря на Ватикана Дитрих фон Ним пише:
”В Болоня Коса прелъсти над 200 жени. Негови любовници бяха омъжени жени, вдовици, момичета и монахини. Някои от тях го обичаха и доброволно станаха негови любовници, но други бяха жестоко изнасилени.”

Въпреки това Балтазар получил щедра награда за своите „заслуги“ – Болоня му принадлежала. В същото време той се погрижил приятелите му, които го спасили от затвора, да не останат обидени – направил Ринери Гинджи епископ, а напълно необразованият едноок Гиндачо Буонакорсо само свещеник.

Балтазар започнал да се отегчава от „дребните неща“ – време било да играе главна роля. По това време имало двама папи – единият в Авиньон, другият в Рим. Трети папа едва ли щяло да притесни някого. Но Балтазар не рискувал да заеме високия пост веднага. Той подредил всичко така, че за начало Петър Филарг, да стане папа Александър V.

Александър V бил папа само десет месеца, след което внезапно издъхнал, вероятно не без помощта на Балтазар. Тогава вече узрелият пират свикал всички кардинали и обявил, че е готов да стане новият римски папа, под името Йоан XXIII. И станал.

Но за щастие, не ръководил Църквата твърде дълго. Умните хора скоро забелязали, че Светия отец Йоан XXIII, меко казано, не е добър човек. Между другото, точно по това време, под надзора на Йоан, бил обвинен в ерес и изгорен на клада известния чешки проповедник Ян Хус.

През 1414 г. папа Йоан дошъл на Констанския събор, целта на който била да обедини Римокатолическата църква и да спре Големия западен разкол.
След това всеки от папите се надявал, че ще стане единственият папа в света и Йоан не бил изключение. Но императорите, йерарсите и други сериозни хора им поднесли изненада – свалили всички папи и назначили нов – Мартин V. Балтазар бил обвинен по 74 точки, включително кръвосмешение (секс с внучката си), изнасилване, продажба на свети мощи и църковни титли, грабеж, пиратство, убийство на папа Урбан, изтезания, палежи на манастири и много други.

Как мислите, че е завършила историята? По някакво чудо папа Йоан успял да избяга, а когато бил хванат и арестуван, бил освободен от затвора, като подкупил охраната. Запазвайки до края своята невероятна арогантност, той самият стигнал до новия папа Мартин V и го помоли да бъде назначен за епископ. И бил назначен.

Надгробната могила на антипапата, разположена в баптистерията Сан Джовани във Флоренция

Така Балтазар живял щастливо още четири години, докато 22 декември 1419 г. починал, вероятно от рак.

След свалянето му от власт, в продължение на почти 550 години, нито един папа не се осмелил да вземе името Йоан – така го бил опетнил. Едва през 1958 г. кардинал Ронкали, избран за глава на Църквата, приел името Йоан XXIII, като по този начин подчертал, че Коса никога не е бил законен папа.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Папа Йоан Павел II е имал тайна връзка с омъжена жена

От целия свят, само 7 жени имат право да носят бяло пред папата

Папата отдавна бил наясно с присъствието на извънземни на Земята?

Истински исторически факти, звучащи като измислени

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.