Баща от Пазарджик направи барокамера, за да лекува сина си от аутизъм

1

Снимка: 24chasa.bg

Баща от Пазарджик направи барокамера, за да лекува 10-годишния си син, болен от аутизъм. Преди да се захване, 44-годишният компютърен специалист Петър Кондев не разбирал нищо от съдове под налягане, какъвто е барокамерата.

Признава, че отначало дори изпитвал страх да вкара детето си в т. нар. самоделка. (Всъщност всички детайли и механизми на барокамерата са изработени от сертифицирани фирми и многократно са изпитани.)

“По-страшното е друго. Да мине време и да се окаже, че си можел да направиш нещо изключително важно за детето си, а си го пропуснал. Този страх е много по-голям и е постоянен”, обяснява Кондев.

Съпругата му Лилия казва, че при децата аутисти има пределна възраст, до която състоянието им може да се подобри. Затова двамата единствено съжаляват, че сравнително късно разбрали за лечението с барокамера.

Научили, че синът им Емил е аутист, когато бил на 1,5 г., и оттогава не са спирали да прилагат различни методи за лечението му. При един от тях трябвало да се премине през барокамера. Самото лечение се нарича хипербарна кислородотерапия, при която човек диша чист кислород в барокамера под налягане.

Така организмът приема 25 пъти повече чист кислород, който се разнася чрез кръвта до всяка клетка. Кислородът е основен източник на сила и енергия за клетките. При децата аутисти активира заспали мозъчни центрове, възстановява зоните на поражения при стомашно-чревни проблеми и изчиства токсините в кръвта.


Когато преди 2 години започнал да търси барокамера за сина си, Петър Кондев завел Емил във Варна. Дете с аутизъм, с чиито родители се сприятелили, за кратко време постигнало неочаквано добри резултати след лечението в барокамера. Във Варна Емил преминал 50 сеанса и постигнал видимо подобрение. Баща на друго дете аутист, който живее близо до Пазарджик, пък монтирал в дома им платнена домашна барокамера, която се използва от спортисти – купил я за десетки хиляди долари от САЩ. Тя обаче работела на ниско налягане и без подаване на чист кислород.

2

Вътре в капсулата на барокамерата може да се седне и да се легне. Има направено и приспособление за вкарване на болни с инвалидни колички. Източник: 24chasa.bg

Кондеви я използвали 2 месеца, но ефектът от нея не бил така осезаем. Петър завел сина си и в София, където направили още около 50 сеанса. Малкият Емил все повече се подобрявал. “За да продължим терапията, трябваше да пътуваме постоянно или да се преместим. Да променим живота на семейството, работата, всичко. Много висока цена, не само в материален план. При това децата аутисти много бавно се повлияват от лечението с барокамера.

Нужни са стотици сеанси. И невинаги има гаранция за успех. Едно дете се повлиява от такова лечение, друго – не. При всеки е различно. Да не говорим, че лечението не е и евтино. Много родители не могат да си го позволят”, разказва Петър Кондев.

Имал идея да накара предприемачи, които се занимават със съдове под налягане, да направят барокамерата, но не се получило. Затова се захванал сам. Обяснява, че всичко става с постоянство и много четене. Получил подкрепата и на столичанина, в чиято фабрична барокамера преминали сеансите на Емил.

Петър Кондев направил барокамерата за 5 месеца, иначе самото съоръжение се сглобява за 4-5 дни. Всички компоненти поръчал в лицензирани и сертифицирани фирми. Барокамерата му е изпитана за 10 пъти по-високо налягане, отколкото това, с което работи. Плексигласът за илюминаторите на капсулата трябвало да е от 0,8 мм според изчисленията, но той поставил от 2 мм. Не правел компромис с който и да е детайл. По каталози например можеш да купиш трите филтъра за по 80 лв. всеки, но най-добрите струват по 800 лева. Не крие, че изработката на апарата му излязла около 100 000 лв.

В същото време в Турция, където се произвеждат едни от евтините барокамери, цената им е 300 хил. евро. В САЩ стигат милиони.

3

Снимка: 24chasa.bg

Morkadis

Барокамерата на Петър Кондев в Пазарджик работи вече 2 месеца. Първоначално смятал да я монтира в дома си, но после решил, че много по-добре е да е във фирмената му сграда, където в нея ще могат да се лекуват и много други хора.

За да работи с апарата, специален курс във Варна изкарала съпругата му Лилия Кондева. Синът им Емил вече има около 25 сеанса в личната им барокамера. Според родителите детето вече има подобрение. Все още не може да говори, но вече започнал да усеща звуците, да ги отделя, комбинира и използва. Емо ходи в общообразователно училище и към него е прикрепен ресурсен учител. Има много приятелчета, които го подкрепят.

“Стремежът ни е да подобрим живота на детето си, не да го излекуваме.
За нас е важно да започне да чете и да пише. Не сме си поставяли крайна цел, въпреки че излекуването не е химера. Всичко е с пожелателен характер. Преди месец не сме си и помисляли за това, което Емил вече може да прави”, споделя Лилия Кондева.

“Барокамерата не е панацея, но дава много голям ефект. Изключително важно е да се знае, че тя може да помогне на всеки човек и да реши много тежки проблеми при редица заболявания. Аутизмът е само една малка част от това. Всяка сериозна болница в чужбина вече разполага с барокамери. За съжаление, у нас далеч не е така. Много лекари въобще не знаят за подобно лечение, просто защото не са учили за това”, обяснява Петър Кондев.

Той дава пример от собствената си практика. Близка на семейството след тежка операция на венците продължила да кърви в продължение на 10 месеца. След 3 сеанса в барокамерата всичко се нормализирало. 30-годишна жена в тежка следродилна депресия не можела да спи, страдала от фобии, не искала да излиза от града. Само с няколко сеанса се върнала към нормалното си състояние и признала: “Не вярвах, че ще стана отново човек.”

Лечението с барокамера е много ефективно при забавено развитие, след инсулти и инфаркти, при трудно заздравяващи рани, след хирургични интервенции и трансплантации, множествена склероза и т.н.

В Пазарджик интересът към барокамерата на Петър Кондев е изключително голям – не само от нуждаещи се, но и от лекари. Неслучайно той поканил семейното джипи да отвори кабинет в сградата, където е барокамерата.

Сътрудничеството се оказало изключително ползотворно.

инфо: 24chasa.bg

Вижте още:

10 ЧУДОВИЩНИ (НО ВЕРНИ) ФАКТИ ЗА ВАКСИНИТЕ, УМИШЛЕНО СКРИТИ ОТ ХОРАТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Един коментар
  1. Ana Loining 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.