Бефана е вторият Дядо Коледа, идващ на Богоявление в Италия

На 6 януари не само православните християни, а и католиците празнуват Богоявление, но докато у нас част от традициите са плуването в ледена вода, в Италия Йордановден е като втора Коледа.

Древният празник за италианците се свързва с посещението на тримата влъхви и една старица, която не пожелала да поднесе дарове на младенеца.

На Апенините Богоявление е предшествано от езически и древноримски ритуали, с които се измолвало благоденствие от богинята Стренина.

Но за християнската традиция тази богиня е старица, отказала да придружи тримата влъхви, за да поднесе даровете си на младенеца. Малко след това съжалила за решението си и за да се реваншира, решила да раздаде лакомства на децата.

Старицата се нарича Бефана и се смята за аналогия на Баба Яга. Но вместо да наказва лошите деца, Бефана обикаля домовете и пълни чорапчетата на малчуганите с различни сладкиши.

В съвременния си вариант Бефана се появява по-оригинални и нестандартни начини. На места тя идва на велосипед, на други с мотор, лодка, кон и дори с парашут. Има случаи, в които Бефана е спускана с въже от кула.

В Урбания, което се смята за нейно родно място, появата на Бефана е съпроводена с различни забавни инициативи, а една от тях е изплитането на най-дългия чорап на Земята.

Във Флоренция и Форли Бефана поднася на малчуганите чорапи с шоколади и бонбони, но и събира средства за пострадалите при земетресенията в Южна Италия.

Днешният празник за италианците е като втората Коледа, а според изчисленията за подаръции лакомства на Богоявление се харчат над 2 милиона евро.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Зловещите истински истории зад любимите ни приказки

Eтнограф: Според народните вярвания коледарската гега притежава магични сили

Коледа е езически празник?

Вещиците на Лапландия

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.