Бинарна система може да избухне и да озари небето в обозримото бъдеще

pixabay.com

Изглежда, че бъдещето на една съвсем обикновена звездна система – почти невидима на небосвода – е ярко. Ако прогнозите на астрономите са верни, повечето от нас ще имат шанса да го видят.

В последно време V Sagittae (V Sge) е толкова бледа, че едвам се забелязва дори със средно голям телескоп. През следващите няколко десетилетия обаче всичко това ще се промени, тъй като тя ще бъде буквално засмукана от бяло джудже.

Експерти от държавния университет в Луизиана смятат, че тази двойка космически обекти ще се превърнат в най-силно сияещата звезда в галактиката Млечен път – тя ще е дори по-ярка от Сириус, която в момента дължи челната позиция.

„През следващите десетилетия звездата в орбита ще става все по-ярка. Някъде около 2083 г. звездите ще са толкова близо една до друга, че ще се образува спирала от материя, която ще лети към бялото джудже. Накрая цялата маса от звездата в орбита ще се стовари върху бялото джудже. Сливането ще доведе до образуването на свръхмасивен вятър и звездата ще изглежда по-ярка от Сириус, може би дори и от Венера”, отбелязва   астрономът Брадли Шафер от държавния университет в Луизиана.

Сливането на двете звезди ще озари небето като свръхнова, а пиковата яркост би следвало да продължи около един месец. Новополучената хибридна звезда ще представлява бяло джудже обгърнато от слой нагорещен водород.

Въпреки че V Sge ни изглежда бледа, тя става все по-ярка през последните 130 г. Архивни кадри и наблюдения позволяват на астрономите да направят това откритие.

Учените все пак предупреждават, че не може да се каже категорично дали събитието ще се случи през 2083 г. Астрономите определят като период, в който се очаква да се наблюдава сливането на двете звезди от V Sge, между 2067 г. и 2099 г.

източник: obekti.bg

Вижте още:

Perseverance откри свидетелства за древни наводнения на Марс

Астероид с размерите на три футболни игрища лети към Земята

Откриха изключително рядка планета, обикаляща около 3 слънца

Шансовете за извънземен живот в нашата галактика са много вероятни

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.