Богатството носи щастие

богат

Всички сме чували, че „парите не носят щастие”. Факт е, че има много изследвания, които не откриват позитивна корелация между богатството и щастието или пък откриват такава, но само до определено ниво на материално благополучие.

Едно от най-популярните проучвания в това отношение бе на учени от Университета Принстън, които през 2010 г. установиха, че богатите американци като цяло са по-удовлетворени от живота си. Този ефект обаче изчезва с достигането на годишен доход от 75 хил. долара. Едно актуално изследване хвърля допълнителна светлина върху „ефекта на богатството” и потвърждава всеобщото ни подозрение, че все пак е по-добре да си богат, отколкото беден. Американската компания за инвестиционни анализи Spectrem Group е установила, че т.нар. пента-милионери (притежаващи 5 млн. долара или повече) са по-щастливи от „просто заможните”, разполагащи със 100 хил. долара или по-малко. По-конкретно, милионерите са значително по-удовлетворени от някои ключови компоненти на личното човешко щастие – социалният живот, семейните отношения и работата.

Фактът, че „много богатите” са двойно по-удовлетворени от социалните си контакти едва ли е изненадващ, доколкото богатството върви с желанието на много хора да ти бъдат приятели. Същото важи и за работата, защото е очевидно, че парите помагат да се занимаваш с това, което желаеш. Много по-интригуващ обаче е фактът, че близо три четвърти от мултимилионерите са изключително удовлетворени от своя брак (или стабилна връзка) и са значително по-щастливи от отношенията с децата си. Тези изводи влизат в челен сблъсък с попкултурните представи за живота на богатите, които включват лицемерни приятелства, разбити семейства и драматични разводи, надлежно отразявани в жълтата преса.

В обобщение, бихме могли да кажем, че богатството не е задължително, за да бъдем щастливи, но определено може да ни помогне. Другият очевиден извод е, че изречението „Богатите също плачат” не е житейска мъдрост, а просто име на популярен сапунен сериал.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.