Бум на магнитни бури през февруари

Ако хубавото време не ни кара да се чувстваме по-добре, вероятно за това си има и причина. Силни магнитни бури удрят земята през февруари. Така че ако усещаме слабост, ниска производителност или главоболие, това никак не е случайно.

Доц. Петя Трифонова, която е зам.-директор на Националния институт по геофизика към БАН, обясни какво всъщност представляват магнитните бури. Това са слънчеви изригвания, които внезапно и рязко изменят магнитното поле на планетата ни. Те могат да повлияят по два начина на живота ни – могат да засегнат част от технологиите, но могат да засегнат и здравословното състояние на някои от нас. Освен обичайното главоболие, слънчевите изригвания могат да доведат до изменение на кръвното ни налягане, както и на сърдечната ни дейност.

„През изминалата седмица беше пикът на магнитни бури. Сега следва пауза от няколко дни преди следващата изригвания”, каза доц. Трифонова.

Не са много начините, по които можем да се скрием от влиянието на слънчевите изригвания, обяснява ученият.

„Да останем вкъщи по време на слънчеви изригвания – това е единственият начин да се предпазим донякъде, защото железобетонните конструкции на сградите спират магнитното поле”, подчерта зам.-директорът на Националния институт по геофизика към БАН.

източник: novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.