Българска следа в славата на Патара – древният град, който ще ви замае с история

След годината на Троя и Гьобеклитепе през 2018 и 2019 година, турското министерство на културата и туризма обяви 2020 година за годината на Патара – древният град, в който е роден Свети Николай.

Планира се да се налеят много инвестиции и средства за разкопките и реставрационните дейности в древното селище, намиращо се в южната провинция Анталия, съобщава „Хюриет Дейли“.

Градът, за който е потвърдено, че съществува от 8-и век, е едно от най-старите селища в Ликийския съюз и негова столица. Населеното място, за което се счита, че покрива площ от около 10 кв. км, от години текат разкопки и реставрации.

Районът е обявен за световно историческо място под закрилата на ЮНЕСКО и там през годините са откривани много исторически паметници. Това е и единственото място в долината Ксантос, което може да бъде отворено към морето.

В Патара – където Свети Николай, станал първообраз на Дядо Коледа, е роден и израсъл, се намира и най-старата сграда на парламент в света. Там се срещали представителите на градовете в Ликийския съюз. Градът бил столица на ликийската цивилизация за много дълго време.

В древното селище има още амфитеатър, исторически фар, главна улица, турски бани, римска триумфална арка, гробище, базилика и много храмове.

Сградата на парламента в Патара – най-старата сграда на демократично народно събрание, е реставрирана и отворена за посетители.

В града е открита и викингска сабя от 9 или 10 век при разкопки от 2018 година.

Фарът на Нерон, построен от печално известния римски император в 64-65 г. сл. Хр, е най-старият в света. Реставрацията на високото 26 метра съоръжение продължава и днес. В камъните му е открито изображение на делфин на 2000 години.

Едно от най-интересните неща, случващи се там през последната година, е създаването на репликата на древния кораб Абора IV, който е вдъхновен от египетски изображения. Той е построен само от тръстика торора и дърво и донесен специално в Турция, за да бъде изложен на показ.

Morkadis

Проектиран от германския археолог Доминик Герлиц, 14-метровият съд е построен във Варна с материал, доставен от Боливия. Безценният товар потегли от пристанище Варна на 1 август 2019 и стигна до брега на Чанаккале, минавайки през Босфора.

Герлиц предложил кораба като подарък към турските власти в края на своята средиземноморска обиколка. Абора IV беше приет тържествено с церемония на пристанището Каш в Анталия на 19 септември.

Плажът на Патара, който е дълъг 12 км и се намира близо до древния град, е един от най-красивите в света. Финият пясък е послужил за декор в много филми.

Плажът е и едно от малкото места, където се размножава рядък вид костенурки. Те пристигат през май и снасят яйца до август. Малките костенурки се излюпват около 15 септември.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Българската Атлантида – изчезналия остров Кианида

Прабългарският град Болгери – родната следа в уникалното вино на Тоскана

Българската следа в световните открития

Впечатляващите природни феномени на България

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.