Българските серийни убийци (част 2)

Продължение от част 1

9

В момента набеденият за Жоро Павето Милчо Кирилов Миланов е овчар в родното си село Ракита.

В предишната част на нашата поредица ви запознахме с първия регистриран официално сериен убиец в България – Сократ Киршвенг, който взима пет жертви за 20-ина години в началото на XX в. Освен това ви разказахме и за единствения смъртоносен български дует – Иван Серафимов Иванов–Сладкото и Людвиг Славов Толумов, които, подобно на Сократ Киршвенг, също записват на сметката си пет убийства. Въпреки че реално се броят на пръстите на едната ръка, българските серийни убийци са не по-малко жестоки и хладнокръвни от своите чуждестранни колеги. Нещо, в което ще се убедим в следващите редове

Жоро Павето

Жоро Павето, или българският Джак Изкормвача, е сред най-известните родни престъпници. Легендата около тайнствения нощен изнасилвач (който дори не е сериен убиец, тъй като взима само една жертва) живее вече повече от 40 години след неговите нападения. Ето какво говорят фактите за тайнствения Жоро Павето.

През 1968 г. на територията на столичния квартал „Коньовица” са извършени 6-7 изнасилвания на жени на различна възраст. Една от нападнатите – 69-годишна дама, загива след атаката на изнасилвача. Единственото оръжие, което маниакът използва, е паве, увито в кърпа. Като отпечатък за своите престъпления той оставя именно камъка до тялото на многократно изнасилената жертва. Оттам идва и прякорът, който се запазва през всичките години – Жоро Павето.

10

Оръжието на нападателя – камък, завит с кърпа, печели и прякора му – Жоро Павето.

Въпреки че в годините на социализма подобен тип престъпления трябва да останат скрити за широката общественост, случаят на Жоро Павето бързо печели популярност, макар и да не се говори за него официално. Поставени под огромно напрежение и натиск, полицаите арестуват Милчо Кирилов Миланов. Той е на 25 години, глухоням и работи като мебелист в предприятието за хора с увреден слух „Тих труд“ на бул. „Асен Йорданов“ 11. В нощта на своя арест Милчо е забелязан да наднича през прозореца на една къща, вероятно наблюдавайки събличаща се жена. Въпреки че все още много хора се съмняват във факта, че именно 25-годишният Милчо е реално Жоро Павето, полицаите успяват по находчив начин да го накарат да се признае за виновен. В навечерието на футболен мач между „Левски” и ЦСКА, разследващите успяват да убедят заподозрения да си признае за нападенията и изнасилванията, като за награда ще получи правото да наблюдава вечното дерби. Милчо тутакси се съгласява и докато още е под емоцията от убедителната победа на любимия си „Левски” със 7:1, е тикнат в затвора, където изкарва известно време преди да бъде пуснат на свобода. Към момента набеденият за Жоро Павето мъж е овчар в родното си село Ракита.

Малко след ареста на Милчо Миланов из софийските улици се появява нов сериен изнасилвач, отговорен за 10 нападения над жени и едно двойно убийство. Наречен от народа Жоро Павето Втори, маниакът е идентифициран като Георги Йорданов, заловен е през 1975 г. и е осъден на смърт чрез разстрел – присъда, която се изпълнява малко след произнасянето.

Повече от 40 години след престъпленията му, лошата слава на мистериозния Жоро Павето остава. Въпреки че много хора се съмняват, че именно 25-годишният Милчо Миланов е дебнещият в тъмнината маниак, факт е, че след неговия арест, както и този на Георги Йорданов, нощна София си отдъхва от един от най-големите си кошмари – кървавите рейдове на емблематичния Жоро Павето.

Най-злият българин

1

Полицаи водят Недялко Димитров–Момата към съдебната зала.

Недялко Димитров–Момата е безспорно най-смъртоносният сериен убиец в историята на България. Излежаващ в момента доживотна присъда без право на замяна, 46-годишният килър има доказани 8 убийства, но бройката им вероятно ще стане двуцифрена, защото Димитров продължава да разкрива нови свои престъпления от килията си в пазарджишкия затвор.

Момата е едновременно и наемен убиец за разчистване на сметки, както и безжалостен престъпник, когато реши да убива с цел грабеж. Спечелил си слава като Чистача на мафията, Недялко Димитров е отговорен за поне 2-3 от т.нар. знакови убийства в България. Паралелно с изпълняването на тези мръсни поръчки, серийният убиец ликвидира и по свое собствено усмотрение. Такъв е случаят с 67–годишния Баньо Банев от село Мусачево – убийството е извършено с цел грабеж. Пенсионерът има неблагоразумието да се похвали в селския хоремаг, че е успял да продаде голямо количество земи и още същата нощ Момата нахълтва в дома му и го разстрелва от упор с пистолета си марка „Парабел”. Дни след това убива и младо семейство от Димитровград пак с цел обир.

2

Извергът продължава да разкрива все нови и нови свои престъпления. Засега той е поел отговорността за осем убийства, като най-вероятно бройката може да стане и двуцифрена.

Morkadis

Психолозите и разследващите са категорични, че убиецът няма психически разстройства, а просто е зловещ социопат. „Не съм виновен, самият Господ Бог ми нареждаше да убивам”, споделя пред криминалистите маниакът. Пак по думите на килъра Господ си знаел работата и той просто изпълнявал Божията повеля. „Ако Бог е отредил на жертвите ми да живеят, щеше да направи така, че да не се срещнат с мен. Или револверът ми щеше да засече, или колата ми да закъса, така че да закъснея за убийството”, разказва Момата. Пак по негови признания по време на убийствата той изпитва силен оргазъм.

Недялко Димитров–Момата е роден на 9 февруари 1966 година в Кърджали. Официално в свидетелството му за раждане е вписана само майката, а бащата е неизвестен. Като юноша тренира 3 години щанги и е сред най-твърдия контингент на детските педагогически стаи и ТВУ–тата. С десетките си доказани и недоказани кървави убийства Момата най-вероятно ще бъде признат за най-бруталния и масов убиец в най-новата българска история.

3

На последното заседание съдът потвърди доживотната присъда на Димитров и отхвърли молбата на адвокатите му да лежи 20 години.

инфо: novinar.bg

Вижте още: 

ОТ НЕЖНОТО ЦВЕТЕ ДО ПСИХОПАТА: ТРАГЕДИЯТА НА НАРЦИСА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.