Вавилонците знаели за тригонометрията 1000 години преди Питагор

Снимка: youtube.com

Откриха артефакт от преди 3700 г., показващ приложна геометрия

Глинена плочка, която датира отпреди 3700 години от древен Вавилон, е гравирана със „забележително точен план на поземлен имот“ и бе обявена за най-стария известен на учените пример за приложна геометрия в света.

Плочката, наречена Si.427, е единственият известен пример за кадастрален документ, който представлява карта за оразмеряване на земята, използвана за определяне на границите на имота, от старовавилонския период. Артефактът показва прозрения за прави ъгли и триъгълници, които обикновено се свързват с Питагор и неговата теорема. Но той е живял повече от хилядолетие след създаването на този артефакт. Ето защо учените твърдят, че Si.427 разкрива ранна форма на прототригонометрия, която е предисторията на геометричните техники, появили се по-късно, според Даниел Мансфийлд, математик в Университета на Нов Южен Уелс и автор изследването, публикувано миналата седмица във Foundations of Science.

„Гърците са измислили тяхна си тригонометрия, защото са изучавали астрономия, но вавилонците са имали свой метод. Разработили са го, за да решават проблеми, възникващи при оразмеряване на земята“, пояснява Мансфийлд.

Si.427 за пръв път се появява в съвременните археологически записи по време на експедицията Sippar. Тогава французи правят разкопки близо до Багдад през 1894 г. Артефактът става част от колекцията в Императорския музей на Константинопол – институция, която вече не съществува. Мансфийлд тръгва по следите на плочката и с помощта на експерти от Турция успява да я открие в Истанбулския археологически музей, където направил посещение по време на отпуската си през 2019 г.

Мансфийлд решил да търси плочката след като наяве излязъл друг артефакт, известен като Plimpton 322, който е на същата възраст като Si.427 и също показва доказателства за съществуването на сложната вавилонски геометрия.

Като най-стария известен тригонометричен обект, Plimpton 322 илюстрира математическата изтънченост на вавилонската цивилизация. Сега Si.427 добавя значимо парче от пъзела, сочейки че тези изчисления вероятно са били използвани за геодезия и решаване на имуществени спорове по онова време. Върху глината е начертан поземлен имот, разделен на парцели, които е трябвало да бъдат разпродадени отделно.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Греъм Хенкок: Срещнах се с пазителя на Кивота

Вавилонската кула лежи на дъното на Черно море

Вавилон – най-великият, важен и почитан град в човешката история

Лемурия – загадката на загадките

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.