Великото преселение на народите

Великото преселение на народите е период на невиждана човешка миграция, настъпила приблизително между 300 и 700 г. в Европа, отбелязвайки прехода от късната античност към ранното средновековие.

То променя завинаги лицето на Европейския континент, културата и етногенезиса му, слага край на Римската империя и до голяма степен полага основните на бъдещата европейска цивилизация.

Мощните движения на човешки маси са катализирани от дълбоки промени както в Римската империя, така и в периферията на Античния свят, наречена края на света или Варварска граница.

Преселението на народите може да бъде разделено на две фази. По време на първата фаза – между 300 и 500 г., германските народи поставят под контрол повечето владения на бившата Западна Римска империя.

Според повечето историци всичко започва с движението на хуните – мощен народ, идващ от Далечния изток. В началото на хилядолетието те владеят огромна империя в земите на днешна Монголия, наречена от китайците Хун-Ху. Заради тях е построена Великата китайска стена. След като са разгромени през II век от н.е., те потеглят на запад и след дълги скитания в степите на Азия достигат Европа през 370 година. През 476 на хунския престол се въздига Атила, наречен от съвременниците си Бич Божий. Той създава могъща империя, разпростряла се от планините Урал до днешен Париж. Унищожението, на което ордите му подлагат Европа, оставя великите градове на Античността в руини, а цели области са обезлюдени.

Това довежда до домино ефект. Всички народи, живеещи по границите на Римската империя, започват движение, за да се избавят от кръвожадните хуни. Империята на Атила не оцелява дълго след смъртта му, но Великото преселение на народите е вече факт.

Бягайки от хуните, в земите на древен Рим навлизат готите през 376 г. Първоначално толерирани от римляните, при условие че защитават Дунавската граница, впоследствие те се разбунтуват, нахлуват първо в Италия и опустошават Рим през 410 г. След това част от тях, известни като вестготи, създават могъщо кралство в Испания, което оцелява повече от 300 години. Други техни сънародници – остготите, покоряват Италия. Галия е покорена от франките, чието кралство впоследствие поставя основите на Франция и Германия.

Междувременно Британия е заселена и впоследствие покорена от идващите от земите на днешна Дания англи и сакси, които дават началото на днешна Великобритания. Другите народи, основали кралства през този период, са аланите, гепидите, вандалите и много други.

Втората фаза на Великото преселение на народите протича между 500 и 700 г. (а според някои изследователи до 1000 година). Тогава на европейската сцена се повяват първо аварите, след това ломбардите и славяните. Последните заселват Централна и Източна Европа, променяйки етногенезиса ѝ завинаги.

Макар че българите са споменавани още през първата фаза на преселението, именно през втората те започват да играят много по-активна роля на европейската сцена. След като изгонват аварите и разбиват силите на могъщия Тюркски хаганат, те основават Велика България на земите на днешна Русия и Украйна. Друг народ идващ от изток – хазарите слага край на държавата им, но българите се разселват и основават две мощни средновековни държави – Волжка България (оцеляла до 14 век) и Дунавска България.

Постепенно новодошлите народи приемат християнството и стават неразделна част от европейската цивилизация.

Въпреки че и в следващите столетия Европа преживява мощни варварски нашествия (мавритански, тюркски и монголски), е прието да се смята, че последните народи, участвали във Великото преселение, са викингите, които окончателно консолидират етногенезиса на Британските острови и поставят началото на днешна Русия, и маджарите, които заселват карпатската низина и основават Унгария през 1000-та година.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Morkadis

Какво не знаем за произхода на българите? Заселили са се на Балканите векове преди Аспарух

Историята на Троя

Древните народи не са виждали синия цвят

Как са възприемали сънищата древните народи?

9 неща, които древните цивилизации са правили по-добре от нас

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.