Виждали ли сте квадратни вълни? Да, съществуват и са адски опасни

Снимка: pochivka.blitz.bg

Какво причинява този природен феномен и защо моряците толкова се страхуват от него?

От pochivkablitz.bg разказват защо възниква този природен феномен.

Как възникват квадратните вълни?

Ако вятърът задвижва вълните в едната посока, а силно морско течение в другата, дори морски вълни се появяват по морето, напомнящи за шахматна дъска. Това явление се нарича кръстосани вълни.

Има и други причини, поради които необичайни „квадратчета“ могат внезапно да се образуват в морето. Понякога те се появяват на мястото, където се сблъскват две бури, а понякога са причинени от рязка смяна на вятъра.

Красиво, но опасно

Морето, покрито с кръстосани вълни, изглежда отстрани спокойно. Но това спокойствие е измамно: на мястото на мощни подводни течения се появяват „квадрати“, а височината на вълната може да достигне три метра.

Водният поток може да преобърне не само кораби, но и малки плавателни съдове. Обикновено, когато попаднат в буря, моряците се опитват да поставят кораба с носа му към вълната, но в случай на кръстосани вълни, тази техника не работи, тъй като водата бие от двете страни наведнъж. В резултат на това корабът се люлее силно и дори може да се преобърне.

Плуването в морето с кръстосани вълни е строго забранено. Вътре в тях бушуват хаотични течения, с които дори опитен плувец не може да се справи. Затова не се поддавайте на изкушението да плувате в морето „шахматна дъска“ – по -добре е да наблюдавате това невероятно явление от брега.

5 места, на които да видите квадратни вълни

Кръстосани вълни могат да се видят в Средиземно море около Тел Авив , понякога на Азорските острови. Но най -често – Ла Рошел , на остров Ре. Хиляди туристи идват тук всяка година, за да направят уникални снимки.

Това явление от време на време се случва и в Крим.

И още по-необичайни са квадратните вълни, които се появяват на езерото Байкал, близо до село Бугулдейка. Това е единственото място в света, където можете да видите „квадрати“ от прясна, а не солена вода.

източник: pochivka.blitz.bg

Morkadis

Вижте още:

5 ужасяващи разкази за оцеляване в морето

Загадъчното сияние в морето, което се появява само нощем край няколко залива

Експерт: Атлантида се крие на дъното на Черно море край Варна

Загадъчно чудовище броди из Черно море

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.