Вижте истинския меч, забит в камък, вдъхновил легендата за крал Артур

Снимка: pochivkablitz.bg

Мечът, който крал Артур извадил от скала в легендите, вероятно е точно това – легенда. Един друг меч, обаче, със също толкова невероятна история, съществува в действителност в параклиса Монтесиепи в Тоскана.

Галгано Гуидоти е роден през 1148 г. в Чиусдино. След като прекарал младостта си като заможен рицар, през 1180 г. Гуидоти решил да последва Божието слово и се оттеглил като отшелник близо до родния си град.

Той започнал да получава видения с Архангел Михаил, който го отвел до Господ и 12-е апостоли на хълма Монте Сиепи. В едно от виденията Михаил казал на Гуидоти да се откаже от всички земни притежания. Той отвърнал, че това ще бъде трудно като разцепването на камък и, за да докаже думите си, забил сабята си в камък. За негова озненада, сабята минала през непроницаемата повърхност като през вода.

Снимка: pochivkablitz.bg

Скоро след това един заблуден кон отвел Гуидоти до самия връх, който се бил появил във виденията му, където той решил да постави кръст. Тъй като нямал никакво дърво под ръка, той забил меча си в скалата, точно както във видението, и той останал там завинаги.

Година по-късно Гуидоти починал, а през 1185 г. папа Луций III го обявил за светец, а около камъка бил построен параклисът Монтесиепи, съобщава Atlas Obscura.

Снимка: pochivkablitz.bg

Твърди се, че мнозина са се опитали да откраднат меча. В параклиса са изложени мумифицираните ръце на крадец, който се опитал да извади сабята и внезапно бил убит от вълци. Защо само ръцете са останали не е ясно, но те служат като предупреждение към бъдещите бандити.

В наши дни сабята е защитена от плексигласови плоскости, наред с откъснатите ръце.

Снимка: pochivkablitz.bg

Въпреки че години наред мечът е считан за фалшив, последни проучвания изследваха оръжието и ръцете. Според събраните данни и металът и стилът на изработка са от края на 12-и, началото на 13-и век.

Снимка: pochivkablitz.bg

Макар че не е възможно да се провери истинността на невероятната история, тя съвпада с житието на Свети Галгано Гуидоти.

Твърди се, че невероятната история за сабята на Свети Галгано е вдъхновила легендите за крал Артур и меча Екскалибур, който той извадил от камък.

Morkadis

източник: pochivkablitz.bg

Вижте още:

Легенда за църквата Св. Никола в Черноморец

Легендата за античния град Кабиле

Японската легенда за червената нишка на съдбата

Черната легенда за крал Макбет

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.