Витамин В3 в нашия организъм има извънземен произход

космос

Витамин В3 (никотинова киселина) е едно от жизненоважните за нас съединения. Той влиза в състава на НАД (никотинамид аденин динуклеотид) – кофермент, участващ в много окислително-възстановителни реакции.

Много организми ги синтезират от аминокиселините на аспартат и триптофан, но нашият метаболизъм не е способен на това и се налага хората да получават необходимото количество В3 с храната. И значителна част от тези молекули са попаднали на Земята от Космоса.

Предмет на изследване, проведено от НАСА, са станали метеорити от доста разпространен тип – хондрити, съдържащи въглерод в количество от 30 до 600 части на милион. Преди известно време техни колеги, възпроизвеждайки условията на Космоса, са установили, че съдържащите се в метеоритите въглеродни съединения могат да встъпват в разнообразни реакции.

Сред тях са взаимодействие между сух лед (замразен въглероден диоксид) и пиримидин, резултат от което се оказала и никотинова киселина.

В нови експерименти към тази смес добавили още един компонент – съвсем обичаен за космическото пространство – воден лед. Учените подозирали, че той може да пречи на синтеза на никотинова киселина, но това не било така.

На повърхността на алуминиева пластина, охладена до -253°С, която непрекъснато била бомбардирана с поток протони, се появили и никотинова киселина и други органични компоненти на живота.

Излиза, че витамин В3 е способен да се синтезира „сам по себе си“, без участието на живи организми – и да попада на Земята на „борда“ на метеорити и ледени комети. Някога, в зората на развитието на живота, именно такива „извънземни“ молекули вероятно са помогнали в образуването на първите окислително-възстановителни биохимични системи.

Авторите на изследването възлагат големи надежди на продължаващата работа сонда „Розета“, която изследва кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко. Възможно е апаратът да успее да открие следи от никотинова киселина сред другите сложни органични молекули, които вече са открити на кометата.

инфо: interest.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.