Водолаз: Има изтичане на азотна тор от заседналия край Яйлата кораб

pixabay.com

Ако товарът попадне във водата, следва тежка екокатастрофа

Има изтичане на азотна тор от заседналия край „Яйлата“ кораб. Водолаз е взел проби от водата в близост до товарния кораб, които ще бъдат изпратени за анализ в лаборатория, съобщи БНР.

Корабът, който плава под панамски флаг, заседна край местността „Яйлата“ на 20 септември.

Водолазът Найден Недев е извършил независим оглед тази сутрин, за да направи кадри под водата на заседналия кораб. Той е взел и проби от зоната на носа на кораба, където по думите му вече има изтичане на азотна тор. Според него има наклоняване на кораба към левия борд и е въпрос на часове да стане тежка авария. Към кораба не могат да подходят нито плаващ кран, нито баржа и единственият начин за прехвърляне на товара е при използване на въжена линия кораб – бряг или разтоварване на ръка на малки лодки, коментира той.

Според Недев корабът може да бъде разтоварен с помощта на лодки, които да пренасят количествата азотна тор до залива „Болата“.

По думите му заради прогнозите за влошаване на времето трябва да се действа незабавно. Той е притеснен и от накланянето на кораба, което може да доведе до неговото обръщане.

От Института по океонология потвърдиха, че до дни се очакват умерени до силни североизточни ветрове, които ще продължат повече от седмица и са най-опасни за заседналия кораб.

Ако корабът се разбие от идващите неблагоприятни ветрове и товарът му попадне във водата, следва най-вероятно екологична катастрофа с непредсказуеми последствия и обхват, смятат екоактивисти от „Да запазим Корал“.

Според тях, ако пренасяната 3300 тона тор попадне в морето подобна концентрация ще предизвиква бурен цъфтеж на фитопланктона Pseudo-nitzschia, което продуцира като реакция токсин, изключително опасен за морските обитатели, включително птици. Когато се натрупа в тях, може да доведе и до опасност за човешкия живот при консумация на риба или други морски обитатели. Според властите обаче опасност на този етап няма.

Кап. Живко Петров смята, че досега нищо не е извършено и има опасност от голяма екокатастрофа.

„Предните части на кораба са пробити и има около 550-600 тона вода в корпуса. Като се вземе предвид, че той е заседнал върху скала, е пресметнато, че поне 1000 -1500 тона трябва да се разтоварят. Но може да се наложи и цялостно разтоварване. Затова в момента се мислят варианти с какви сили и средства да се разтовари корабът. Показахме снимки от които е видно, че има разлив от кораба още преди четири дена! Налице е пълна безотговорност!“, коментира той.

Според кап. Петров „ИА „Морска администрация“ е контролен орган. Наше задължение в съответствие с гл. 14 на Кодекса за търговско корабоплаване е да разпоредим на корабособственика да освободи кораба си и да наблюдава и контролира процеса, за да не бъде допуснато замърсяване. Цялостната операция по освобождаването на плавателния съд се извършвала от корабособственика, наетата фирма и застрахователната компания на товарния кораб Vera SU, обяснява кап. Живко Петров.

източник: dnes.bg

Вижте още:

Morkadis

Легенда за църквата Св. Никола в Черноморец

Наставления за къпане в морето отпреди 120 години

Експерт: Атлантида се крие на дъното на Черно море край Варна

5 ужасяващи разкази за оцеляване в морето

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.