Вулкани от лед (снимки)

2През зимните месеци, когато Големите езера в Северна Америка замръзват, уникално творение наречено „ледени вулкани“ започва да се оформя по ръба на ледените езера. Когато зимният лед започва да настъпва по бреговете на езерата, силни ветрове духат на сушата и движението на вълните на водата разчупват леда и те започват да се трупат един върху друг и създават това  което е известно като леден шелф.  При много от ледените блокове съдържащи шелфове се появяват пукнатини.

3

Вълните идващи към сушата от по-дълбоката вода, се удрят в ръба на леденият шелф.  Влизат под леда където дълбочината на водата рязко намалява и енергията се увеличава–точно като цунами. Когато силната вълна намери пукнатина в шелфа това причинява нарастване на водата създавайки леден вулкан.  Ако дупката е покрита със сняг, изригването може да разпръсне сняг навън точно както облак от вулканичен газ.

4

Много по-подходящо име за тези пораснали водни дупки би било „носни дупки“, но ледените вулкани много приличат на техните геоложки братовчеди. Когато изригналата вода пада обратно върху леда, тя бързо замръзва и започва да формира леден конус, процес който много наподобява формата на конусът от лава заобикалящ геоложкият вулканичен отвор. Ледените конуси варират от 0,9м до над 9 метра височина и бълват смес от ледено студена вода и парчета от самият лед.

5

Не всички ледени пластове образуват вулкани. За да се оформи добър леден конус се изисква уникален набор от условия–температурата на повърхноста трябва да бъде няколко градуса под нулата, вълните да са няколко метра високи и да разбиват сушата. Това вероятно е причината тези природни феномени да могат да се видят само на няколко места в света–като бреговете на езерата Мичиган, Ери ( на границата между САЩ и Канада) и Горно езеро (най-голямото сладководно езеро в света по площ и третото най-голямо по обем ).

6

 

7

инфо: hobyto.com

Вижте още:

9 ИЗВЕСТНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ, ПОГЛЕДНАТИ ПОД ДРУГ ЪГЪЛ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.