Въвеждат COVID тестове за учениците, цели се поетапно връщане в класните стаи

pixabay.com

Предпоставките да върнем децата в училище се основават на изискване за безопасна среда. В случая безопасна среда означава хората, които се срещат на големи групи или да са преболедували, или да са ваксинирани или да имат антигенен или PCR тест. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг пред журналисти.

„Внасяме предложение за закупване на 15 млн. щадящи тестове за слюнка с деца. Идеята е детето да не влиза в клас, ако има положителен тест. Това е подход, който се прилага в много европейски държави. Той е напълно щадящ за децата. МОН ще обяви поръчка за закупуване на такива тестове. Желанието ни е да осигурим за месец напред тестове за страната“, обясни здравният министър.

По този начин може да се върне присъственото обучение без да се увеличава епидемичният риск: „Желанието е още другата седмица да върнем децата от 1-4 клас в училище“. По думите му, ако се види, че този механизъм работи добре, той ще бъде въведен и за учениците от горните класове.

Проф Денков също коментира предложението: „Рискът затваря обществените институции, а не министерствата. Аз редовно следя графиката за заболеваемостта. От 15-ти септември сме имали дълго плато. Ситуацията е променена. Подходът също трябва да бъде променен. В момента имаме 4 области в страната, в които сме над 1000 на 100 000 заболели. Ние ще разболеем много хора, ако не вземем мерки“.

По думите му основната трудност в системата е свързана с проверка на обществените нагласи сред родители и учители.

„За да се случи този подход, ние имаме нужда от разрешение на родителите за тестване на децата с щадящи тестове. Няма никакво място за действия, които подриват възможността нашата система да си върши работата“, каза министърът на образованието.

За учителите ще се изисква зелен сертификат. Ако учителите не са ваксинирани или не са преболедували, ще бъдат тествани. МОН ще търси помощ от синдикалните партньори. Проф. Денков обясни, че се стартира с най-малките, защото организацията не е лесна.

От национална мрежа за децата приветстват мерките, които МЗ и МОН предприемат. Според тях, когато клас бъде карантиниран се нарушават правата на дете, което не е болно, но не може да посещава училище. Те увериха, че тестовете изискват минимален контакт с детето.

Надежда Цекулова допълни, че за да има безопасна среда в училище, трябва да има цялостна превенция на разпространението: „Ние приветстваме контрола и мерките, които се прилагат там, където се срещат възрастните хора. Очакваме отговорно отношение към големите ученици, които не са пощадени от негативните ефекти на изолацията“. Според нея тези мерки за необходими.

На журналистически въпрос какво представляват тестовете здравният министър обясни, че се отделя слюнка в контейнерче, което след това се изследва.

„Идеята е тестването да може да бъде напарвано без медицински лица. Медицински лица ще извършват обучението, но самото тестване ще бъде правено от учителите в клас“, поясни образователният министър.

На журналистически въпрос относно леглата за интензивно лечения Кацаров отговори, че те са на изчерпване. „Трябва да проявим разбиране, за да се справим с тази огромна заплаха, която е надвиснала над нас“, апелира той.

източник: novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.