Във Ватикана е погребан слон

1

В двора на музея Белведере във Ватикана лежат останките на слон. Да, на слон. Начинът, по който е попаднал там представлява много интересна страница от историята на папството.

Скелетът е открит през 1962, когато работници са инсталирали охлаждащи и отоплителни системи. Слонът е живял през XVI век, когато под името Лъв X папа станал Джовани Медичи. По това време християнски владетели носели подаръци на папството, за да искат услуги. Когато папа Лъв X бил избран през 1513, португалският крал Мануел I решил да надмине всичките си съперници.

Мануел искал да разшири контрола си върху мореплавателните маршрути чак до Индия и това застрашавало монопола на египетските търговци. В надежда да привлече папата на своя страна, португалският крал изпратил керван с редки подаръци във Ватикана – един от даровете бил индийският слон Ханно.

Въпреки че европейците знаели за съществуването на слонове, такъв не е виждан от времената на Римската империя. Мануел I върнал слоновете на европейския континент, като изисквал от васалите си по 10 на година. Част от подаръка били гепард и персийски кон, но слонът привлякъл най-много внимание.

Папата се привързал толкова много към Ханно, че написал благодарствено писмо на Мануел: „Гледката на това четирикрако ни доставя най-голямо удоволствие и то се превърна в предмет на невероятно учудване.“

Слонът починал само две години по-късно и Лъв X бил съкрушен. Това пробудило негодувание у Католическата църква. Слонът се превърнал в основа за ранните критики на Мартин Лутер и последователите му.

Днес скелетът на Ханно все още лежи във ватиканския двор, но бивните му липсват. Смята се, че те се съхраняват на друго място.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

ПАПЕСА ЙОАНА – ПРИЗРАЧНИЯТ ВОДАЧ НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.