Възхитителните полета от лава в Исландия

1

Както често се случва, произходът на красиви места е свързан с далеч не толкова красиви, а дори и драматични събития. Именно такава е историята на зелените полета в Исландия.

Мъхът в тази страна расте навсякъде, тъй като климатичните условия го позволяват. Но най-много се среща в планинските местности, върху полетата от лава.

Една от най-впечатляващите колонии от мъх се намира на южния бряг на Исландия, в област Елдрун, и влиза в списъка на най-популярните забележителности в страната.

Полетата от лава в Елдрун са формирани по време на едно от най-мощните изригвания в историята. В продължение на 8 месеца – от 1783 до 1874 г., вулканът е изригвал, избълвайки 14 кубически километра базалтова лава и облаци с отровни газове.

2

След това години наред по полетата в Исландия няма реколта. Цялата риба в морето изчезнала. От глад умира ¼ от населението на острова.

През годините след изригването климатът на северното полукълбо се влошава. Зимата на 84-а година в Северна Америка е една от най-дългите и най-студените в историята.

Пепелта от изригването стига дори до Индия, отслабвайки мусоните и провокирайки суша и слаба реколта. Последвалият глад в Египет през същата година води до измирането на ¼ от населението.

Най-жестоки са последици в Европа. Лятото на 1873 г. е най-горещото в историята. Отровен облак от пепел става причина за смъртта на десетки хора и провокира масови проблеми с дишането.

3

 

Повишените температури носят по-чести и по-сериозни бури с градушки, които нанасят сериозни щети върху селското стопанство.

Последващата зима е изключително студена и води до още смъртни случаи – 8 000 само във Великобритания.

Във Франция няколко години поред слабата реколта е причина за обедняването на народа и гладуване.

инфо: profit.bg

Вижте още:

 

 

За още подобни новини, харесайте страницата ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.