Възход и залез на античния град Сабрата

На около 50 километра от столицата на Либия – Триполи, се намира град Сабрата (Sabratha) – най-крайната точка на страната в северозападна посока. Това е изключителен и достолепен античен град, който днес тъне в руини, но въпреки това продължава да привлича туристите със своите забележителни старинни сгради.

Античният Сабрата е бил столица на финикийците и в зората на новата ера е била важен град по тези места. Селището освен столица е било и важно пристанище.

Градът впечатлява туристите със своя замисъл, който е изумително съчетание между тесни улички, великолепни храмове и красиви постройки на финикийците с изящни коринтски колони. Неслучайно градът е включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Основаване на древния град Сабрата

Основите на древния град са положени от финикийците през V-VІ век, но истински разцвет градът достига през ІІ век от новата ера при управлението на император Септимий Север. Неговото родно място е било съвсем наблизо, роден е в Лептис Магна. По негово време Сарбата, Лептис Магна и Оеа (днешната столица Триполи) са били обединени в едно селище с име Триполис. Селищата са били център на римската провинция Триполитания.

 

Забележителните красоти на античния град Сабрата

От трите града, свързани под името Триполис, Сабрата е този, който не е разполагал с богатства като останалите два, но е известен още от древността до днес с впечатляващия си Римски театър. Античната арена е отлично запазена и представлява най-голямата забележителност на древния град. Театърът е построен към края на ІІІ век по време на император Комод. Сцената на античното творение е забележителна, издига се на 3 нива, свързани с красиви колони от мрамор. Театърът е побирал около 5000 души. Все още са запазени барелефи, орнаменти, които пресъздават исторически и антични сцени.

В близост до театъра са руините на антична арена, където гладиаторите са провеждали своите боеве. Все още стоят подземните коридори, по които се е влизало. Базиликата на Юстиниан, Храмът на Изида, Храмът на Сарапис, както и на Херкулес са други забележителности, които трябва да се посетят. Те заедно оформят облика на това изумително антично творение на финикийците.

В музея на Сабрата може да се види голяма експозиция от предмети, монети, статуи, бюстове, които загатват за традициите и начина на живот на древните обитатели на града.

Залез на древния град Сабрата

Сабрата не успява да се запази дълго като процъфтяващо селище през римската епоха. Както Лептис Магна и болшинството римски градове в северна Африка, Сабрата също е унищожен от нахлулите араби. Голяма част от съграденото е унищожено и от природните стихии. През 365 година голямо земетресение срутва повечето домове и обществени сгради. През Византийската епоха градът е разширен с още строежи, но търговските пътища се насочват към други места и Сабрата запада напълно.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.