Вълшебният подводен град Китеж

К. Горбатов. Невидимый град Китеж. Снимка: Уикипедия

Само праведните и светиите могат да видят този град. Само истински вярващият православен християнин е достоен да чуе звъна на камбаните му.

Така гласи легендата за старинния и вълшебен град Китеж.

Той се намирал в северната част на днешната руска Нижегородска област, до село Владимирское. Някога град Китеж нямал никакви укрепления. По времето, когато татаро-монголите нахлули в Русия, нашествието им стигнало и до града. Когато видели наближаващите диви орди, жителите му се събрали и започнали да се молят на Света Богородица.

И станало чудо. Щом татарите се втурнали към Китеж, Света Богородица слязла от небето, а изпод земята бликнали мощни извори. Преди очите на татарския хан Бату и неговите войски целият град със своите църкви, дворци и богати къщи потънал в езерото Светлояр под нестихващ камбанен звън, за да не стане плячка за варварските орди.

Днес до някогашната църква „Казанска Света Богородица“ стои огромен камък, вкопан в земята. При по-внимателен оглед върху него ясно личи отпечатък. Местните жители твърдят, че това е следа от крака на Света Богородица и се покланят пред камъка като светиня. Множеството поклонници, които посещават тези места, са на същото мнение: дърветата около камъка са окачени с цветни ленти с молитви за помощ, лечение, решаване на най-различни проблеми. Тук всичко се сбъдва. Такава е легендата…

При посещение на езерото Светлояр има неписани закони. В него, например, не е разрешено да се плува. Но може да се пие водата му, която се смята за лековита.

Светлоярската вода е наистина доказано уникална по своя състав и ако се съхранява в продължение на години, не влошава качествата си. Това свойство, по мнението на химиците, се придава от хидрокарбонатно-калциевите извори на дъното на езерото. А според вярващите водата е свята заради град Китеж, който се намира там.

Най-интересното е, че в дните на православните празници от езерото Светлояр ясно се чува камбанен звън. Това явление е регистрирано с уреди от учените – но така и не може да бъде обяснено.

Руският велик княз Юрий Всеволодович Владимирски, основател на град Китеж.

Проблемът е, че историците нямат никакви материални доказателства за съществуването на светия град. Съседният Малък Китеж, опустошен от ордите на Бату, днес е известен като Городец. А Голям Китеж? От него не са останали материални спомени. Но нали все някъде трябва да има поне някаква следа от него …

По време на геоложки проучвания на езерото Светлояр и крайбрежните райони, под съвременния релеф са открити кухини и падини. Предложена е версия: легендата за Китеж отразява естествен катаклизъм, в резултат на който се получило голямо свлачище и градът на брега на езерото потънал. Следователно, остатъците от легендарния Китеж трябва да се търсят на голяма дълбочина.

По време на една от експедициите, хидроакустици с помощта на съвременни уреди прослушали езерото и ясно зафиксирали звуци, подобни на камбанен звън.

А легендите продължават да разказват за срещи в околните гори с тайнствени старци, за монаси, които ходят по водата в сутрешната мъгла. И не са само легендите! В музея на село Владимирское може да се види снимка от 1930-те години – върху нея личи как жена подава милостиня, преди да влезе в подземното жилище на белобрад старец.

Днес образът на вълшебния град Китеж широко се използва в научно-фантастичната литература, киното и дори в компютърни игри, като символ на прекрасна и неразгадана тайна.

Morkadis

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

По следите на най-древните цивилизации, съществували на планетата

Лемурия – загадката на загадките

Атлантида – реалност или история на 9000 години?

Мистериозната държава Шамбала и тайната на нейните обитатели

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.