Вярвате ли в силата на числата?

chisla

В различните култури едни се разграничават като свещени, а други – като опасни, нещастни символи. Например числата 3, 4, 5, 7, 10, 12, 40, 70 и 100 са смятани за свещени от много народи в Древността, като най-мистичното от тях е 3, което вероятно се дължи на факта, че повечето от най-разпространените религии са основани на свещена троица -Тримурти (или Брама, Вишну и Шиба) при индуистите, Отец, Син и Свети дух – при християните.

В индуистките Веди числата 3, 7, 21, 55, 77 и 99 се приемат за свещени. Числото 99 се почита от арабите мюсюлмани, защото според тяхната вяра бог има 99 имена. Персите почитали 3 и 7, гърците и римляните смятали, че 3, 9 и 12 са магически числа. Келтите предпочитали 3 и 9, а славяните – 3, 7 и 9.

Ето и нещата, които древните магове приписвали на първите десет числа.

1 – Число, близко до бога. Едно е числото на началото и единството. Египтяните провъзгласявали Амон Ра за единствения бог. За питагорейците числото 1 изразявало върховното божество – невидимо и всеобхватно. В Корана е казано, че Бог е един, а в астрологията Слънцето е единица.

2 – Символ на двойнствеността, противоречията, но в други случаи – на съвместната работа. Числото две е свързано с Христос, защото неговата същност е двойнствена: божествена и човешка. В някои култури е знак за материалното или източник на злини. Но далеч назад във времето хората са го приемали по-скоро като защитен символ. Древните египтяни например имали амулет за щастие във формата на два пръста. В астрологията това число съответства на Луната.

3 – Числото, което символизира живота, раждането, но и смъртта. Древните признавали божествени триади: във Вавилон – Ану (бог на небето), Еа (бог на океана) и Бел (бог на всичко между небето и земята), в Египет – Изида, Хор и Озирис, в класическата митология числото 3 се среща често: трите грации (богини на грацията и красотата), трите горгони (древногръцки крилати жени чудовища, чийто поглед вкаменява), трите фурии (древноримски богини на отмъщението). Да не забравяме и тримата влъхви в Библията, както и трите „съставни части“ на човека – тялото, разумът и душата. В астрологията 3 съответства на Юпитер.

4 – Огън, Вода, Въздух и Земя – това магическо разделяне на природата е просъществувало стотици, дори хиляди години. Това прави четворката истински символ на същността на света. В Древен Египет това число символизирало четиримата синове на Хор и четирите посоки на света. В християнството четворката е свързана с четиримата евангелисти. В астрологията това число съответства на Уран.

5 – В Древността маговете смятали това число за щастливо и свещено. То е тясно свързано с човешкото тяло – имаме пет основни сетива (ако не броим наскоро добавеното усещане за равновесие), по пет пръста на ръцете и краката. А пентаграмът е от пет „лъча“, които изобразяват човек с разперени ръце и крака. Според някои християнски вярвания, пентаграмът (и самото число пет) олицетворява петте рани на Исус. Приживе Исус нахранва 5000 души с пет хляба.

С числото пет е свързана и Библията – Петокнижието (първата и основна част, наричана от евреите Тора). В китайската традиция 5 е свещено число, защото пет са елементите на живота. Петицата символизира планетата Меркурий.

6 – Приема се като едно от идеалните числа, защото светът е създаден за 6 дни. Толкова са лъчите на Звездата на Давид, като всеки лъч символизира един от дните на сътворението. Тройната шестица – 666, е символ на Сатаната, но само в Питагорейската система 6 е знак за късмет, като този смисъл се носи и от зарчетата, както и кубът, който има шест страни и символизира устойчивост и истина. Шестицата отговаря на Венера в астрологията.

7 – Сред древните философи 7 се е смятало за числото на Вселената. Седем символизира в магията и религията много неща: седемте небеса, седемте стълба на мъдростта, седемте дни в седмицата, седемте цвята на дъгата. В християнството има седем смъртни гряха и седем тайнства. В Ирландия седем са свещените дървета, които се използват за гадаене и талисмани. В будизма това е числото на подема – седемте стъпки на Буда символизират изкачването по седемте космически стъпала, които водят извън предела на времето и пространството. В астрологията седем отговаря на Нептун.

8 – Числото, което е съставено от две равни числа – 4+4, символизира двата свята – материалния и духовния, които могат да се изобразят като две докосващи се окръжности. От една страна, в Древността четири е било смятано за число, близко до смъртта. От друга, 8 е символ на благополучието и постигнатата цел – на преминатите седем небеса.

В християнството осмицата е свързана с безкрайността, с възкресението. Ной принадлежи на осмото поколение на Адам. В юдейската традиция обрязването се прави на 8-ия ден. Осем се подчинява на Сатурн.

9 – Това е единственото число, което, ако се умножи по произволно друго число и се съберат цифрите от резултата, дава отново 9. Смята се за число на съвършенството. Символизира живота – с борбата за съществуване и задължителния успех накрая. Периодът на бременността е точно девет месеца. Тайното значение на това число е едно от най-пазените в окултизма. В древногръцката традиция има девет музи. И колкото и да е странно, деветката символизира и деветте кръга на Ада, и спасението. В астрологията е числото на Марс.

Morkadis

10 – Числото на промените, битието и небитието. Символичен е фактът, че 10 се състои от 1 и 0 – единицата е символ на бога и битието, а нулата е неуправляемата материя, т.е. небитието. 10 са божите заповеди в християнството и именно това число символизира божественото, реда. 10 са и сферите на кабалистичното дърво на живота – те представляват 10-те състояния на съществуване.

*В материала е използвана думата „числа”, а всъщност става въпрос за „цифри” от 0 до 9 и за числото 10, според термините в математиката.

инфо: po-krasivi.net

Вижте още: 

САКРАЛНИЯТ СМИСЪЛ НА ЧИСЛАТА

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.