В детектора на ЦЕРН откриха нова частица – пентакварк

6

Физици, работещи с детектор на Големия адронен колайдер на ЦЕРН обявиха, че са открили нова частица, наречена пентакварк, съобщи Би Би Си. Тя се състои не от два или три кварка – така наричат „тухличките“, от които са изградени всички елементарни частици, а от цели пет.

Подобно на бозона на Хигс, съществуването й бе предсказано през 60-те години на XX век, но досега тя убягваше на учените. Предварителните резултати от изучаването й бяха публикувани в списанието Physical Review Letters.

„Пентакваркът е пример за принципно ново свързване на кварките, което не сме регистрирали за 50 години на експерименти“, заяви Гай Уилкинсън, който работи с детектора LHCb. Според него изучаването на частицата може да помогне да се разбере как възниква и съществува „обикновената“ материя. Съвременната физика смята, че елементарните частици са съставени от по-малки, наречени кварки. Протони, неутрони и други тежки частици, наричани бариони, имат по 3 кварка. По-малките им събратя – мезоните, по два – „обикновен“ квар и антикварк, който е основна градивна единица на антиматерията.

Теоретични физици не изключваха възможността от други частици от 4 или 5 кварка с различни свойства. Откритата съдържа 4 „обикновени“ кварка и един антикварк. През 1964 г. тези „тухлички“ бяха предсказани от физиците Мъри Гел Ман (той ги кръщава кварки) и Джордж Цвайг.

инфо: trud.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.