В Египет откриха рождествена сцена на 5000 години

%d1%80%d0%be%d0%b6%d0%b4%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be

Италиански учени откриха най-старата известна рождествена !–more–>сцена – скална рисунка на 5000 години, изобразяваща звезда на изток, новородено между двамата си родители и животни, съобщи Лайв сайънс.< Рисунката е направена с червеникаво-кафява охра. Тя е на тавана на малка пещера в пустинята Сахара в Египет. „Сцената наистина прилича на Рождество Христово, но е по-стара от него с около 3000 години“ – каза геологът Марко Морели от Музея по планетарни науки в Прато, близо до Флоренция.

Морети открива сцената през 2005 г., но чак сега екипът му разкрива невероятната находка. „Откритието е многопластово, защото повдига няколко въпроса за образите в един от най-силните християнски символи“, каза Морели. „Тя може да бъде интерпретирана като обикновена рисунка на семейство, но други детайли я правят уникална“, допълни той.

Морели отбеляза, че новороденото е нарисувано малко по-високо, сякаш се издига към небето. Подобно положение може да означава раждане или бременност. „Тъй като смъртта се свързва със земята в скалното изкуство в същия район, вероятно раждането се е свързвало с небето“, обясни още Морели.

Животните правят сцената още по-символична. В горната част има лъв без глава, а в долната – павиан. На изток има звезда. Учените нарекоха обекта Пещерата на родителите.

инфо: БТА

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.