В Корея откриха древен гроб на жена със странно издължен череп

7

По време на разкопки на територията на Южна Корея учени са открили древна гробница, в която са намерени останките на жена с необичайно удължен череп. За откритието съобщават PLoS One и Live Science.

Гробницата е датирана към епохата на царството на Сила (57 г. пр.н.е. – 935 г.). Въпреки силното влияние на този период върху модерната култура на Република Корея, учените рядко са попадали на човешки останки от това време. През 2013 г. археолозите са имали повече късмет: по време на разкопки на територията на Гуенгджу (древната столица на Сила) в един от ковчезите те са открили костите на жени на средна възраст в перфектно състояние.

Анализ на въглеродните изотопи в костите показва, че жената приживе е била на строга вегетарианска диета, в съответствие с изискванията на будистката вяра. Получавала е ценните за здравето калории основно от ориз.

8От фрагменти на черепа учените са успели да реконструират чертите на лицето и формата на главата на жената. Първоначално учените стигнали до извода, че главата на жената е целенасочено деформирана в детството. Такива ритуали са нещо обичайно за онова време в много точки на света, включително в Сила.

Тази хипотеза обаче била изключена от археолозите впоследствие, защото при целенасочено деформиране на главата процесът води до изглаждане на костта в основата на черепа. Това условие не е на лице при жената от Сила, което означава че продълговатият й череп се е образувал по естествен път. Учените обаче не са в състояние да кажат как е станало това или да дадат някакво логично обяснение.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.