В пещера Леденика се сбъдват желания

леденика

Имате съкровено желание или мечта – посетете пещера Леденика.

Пещерата се намира на няколко километра от град Враца и е един от 100-те национални туристически обекта на България.

Пещера Леденика си има своята история. Предполага се, че пещерата е на повече от 2 милиона години. Тя съществува много преди времето, когато България е била под Османско владичество.

По времето на турско робство каменната дупка е била открита от местните овчари, които минавали покрай нея. Влизайки вътре мъжете установили, че е много прохладно и започнали да използват пещерата като склад, в който оставяли прясно издоеното мляко, за да не се развали.

В пещерата се намира малко езеро, което неслучайно се нарича Езерото на желанията.
Една легенда гласи, че ако човек потопи ръка в леденостудената вода на езерцето и си пожелае нещо, то непременно ще се сбъдне.

Езерото не е никак голямо. То е останало от времето, когато цялата пещера е била пълна с вода. С годините обаче количеството на вода в Леденика намалява и остава малкото вълшебно езеро.


Ако имате съкровено желание или мечта, може да се възползвате от чудодейната сила на малкото езерце. Достатъчно е само да се отбиете до древната пещера, където освен да си пожелаете нещо, може и да се насладите и на природните забележителности.

Пещера Леденика е единственото място в България, където може да срещнете бръмбар „Светломразец”, който носи това име заради своята чувствителност към светлината.

Ако бръмбарът бъде изложен на пряка слънчева светлина за повече от няколко минути, това ще бъдат последните мигове в живота му.

Твърди се, че този вид буболечка е оцеляла от ерата на динозаврите и въпреки 150-те милиона години, които са изминали „Светломразецът” не е променил своите отличителни белези.

Езерото на желанията и уникалният бръмбар са само малка част от забележителностите, които може да видите в пещера Леденика.

Ако искате да разберете повече за това красиво и старинно място е по-добре да го посетите лично.

инфо: chudesa.net

Вижте още:

ПАЗЯТ В ТАЙНА ПОДЗЕМЕН ТУНЕЛ ОТ РОДОПИТЕ ДО ДУНАВ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.