Гигантската черна дупка M87 започва да разкрива тайните си

pixabay.com

Астрономите, които показаха първата черна дупка на хората по света успяха да заснемат изображението на магнитното поле, което действа около ръба й, предадоха БТА и Франс прес.

Това е решаващ етап за разгадаване на тайните на тези космически чудовища, проличава от проучване, публикувано в научното издание „Астрофизикъл джърнал летърс“.

На 10 април 2019 година, свръхмасивната черна дупка в центъра на галактиката Месие /М87/, отстояща на 55 милиона светлинни години, ни беше показана под формата на тъмен кръг в средата на пламтящо сияние. Историческото изображение беше получено благодарение на международно сътрудничество в рамките на проекта с телескопа „Хоризонт на събитията“. Това се оказа най-прякото доказателство, получавано някога, за съществуването на черните дупки. Това са космически обекти с толкова голяма гравитация, че нищо не може да се изплъзне от тях, дори светлината.

Две години по-късно учените от този проект са обогатили знанията си относно този свръхмасивен обект, който може да побере няколко милиарда слънца. В новата публикация е поместена снимка на обекта в поляризирана светлина – като през филтър. Това изображение позволи на астрономите да анализират по-добре физичните явления, стоящи зад фотоса от април 2009 година. По думите на Марти Видал, координатор на проекта, за пръв път е налице онагледяване на предишни предсказания, направени в теоретичните модели.

Поляризацията е осветила структурата на магнитното поле, намиращо се на ръба на свръхмасивната черна дупка. По този начин се е получило точното изображение на нейната форма. Това изключително силно магнитно поле е било в състояние да се противопостави на неистовата гравитация на космическия обект. По думите на астрономите се е получило нещо както равновесна точка между двете свръхмощни сили. Но това е неравна битка, защото в крайна сметка връх ще вземе гравитацията.

Магнитната сила позволява не само да се извлече материя от черната дупка, но и тя да бъде изхвърлена под формата на светлинни потоци с невероятна скорост на най-малко 5000 светлинни години от самата галактика.

източник: novini.bg

Вижте още:

Може ли да се извлича енергия от въртяща се черна дупка?

Черна дупка в нашата галактика е толкова масивна, че не трябва да съществува

Земята е много по-близко до супермасивната черна дупка в галактиката ни, отколкото предполагахме

Най-мощният лазер създаде черна дупка

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.