Гигантски дълголетни организми обитават Титан?

титан

Планетолози от САЩ и Германия са изучили възможните форми на екстремен живот, които могат да присъстват на различните от Земята планети и техните спътници.

По-конкретно учените са допуснали съществуването на гигантски дълголетни организми на Титан. Резултатите от изследването на авторите са публикувани в сп. Life.

Планетолозите разгледали форми на живот, които биха могли да присъстват на небесни тела от рода на Марс и Титан (най-големия спътник на Сатурн). Според учените организмите на Марс в качеството на вътреклетъчна течност може да съдържат водороден прекис, а животът на съществата на Титан може да е основан изключително на химията на въглеводородите.

Работата на учените, подкрепена от Европейския изследователски съвет, е мотивирана от успехите на телескопа „Кеплер“ по търсене на планети извън Слънчевата система (екзопланети) и необходимостта от оценка на условията, в които е допустимо съществуването на живот, непротиворечащ на известните на науката закони на физиката и химията.

„Ако не разглеждате различни варианти за това, какъв може да е животът, няма да знаете и как да го търсите“, отбелязва Дирк Шулц-Макуш от Вашингтонския университет, един от авторите на изследването. Той добавя, че учените не твърдят съществуването на необичайни организми на Марс и Титан, но отбелязват, че „тяхното съществуване съответства на физичните и химичните закони, както и на биологията“.

Студените (в сравнение със земните) условия ще доведат дотам, че обмяната на веществата на организмите на Титан ще бъде много бавна, а техните клетки ще имат изключително големи размери. Стареенето на живите същества в такива условия ще протича много по-бавно, отколкото при обитателите на Земята.

„Само откриването на извънземен живот и втора биосфера ще ни позволи да проверим тази хипотеза“, отбелязва Шулц-Макуш. По думите му това би било „едно от най-великите постижения на нашия вид“.

Титан е най-големият от 62-та спътника на Сатурн. Той почти един път и половина превишава лунния диаметър и почти двойно – масата на нашия спътник. В атмосферата на Титан преобладават азот с примеси на метан, образуващи облаци. На 14 януари 2005 година на повърхността на спътника кацна сондата Хюйгенс, отделила се (на 25 декември 2004) от станцията „Касини“, припомня Lenta.ru.

инфо: megavselena.bg

Вижте още: 

В НАШАТА ГАЛАКТИКА МОЖЕ ДА ИМА 500 000 ОБИТАЕМИ ПЛАНЕТИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.