Голямата стъпка: Една от най-големите мистерии в световната история

Доказателства, мнения и конспиративни теории за гигантското чудовище

Съществува ли Голямата стъпка и какво представлява тя? След обстойно проучване споделяме с вас най-интересните твърдения, доказателства, факти, мнения и конспиративни теории, свързани с мистериозното гигантско чудовище.

Голямата стъпка е една от най-големите мистерии в световната история. Легенди, сказания и скални племенни рисунки с неговия образ се разказват и съхраняват векове наред. Според някои това е съвсем реално съществуващ примат, който е живял и продължава да живее мирно и в хармония с хората в определени части на света.

„Някои племена наистина обичат Бигфуут, те имат страхотни отношения с него“, казва Кати
Стрейн, автор на книгата Giants, Cannibals & Monsters: Bigfoot in Native Culture, изследовател и археолог.

Но Голямата стъпка не е просто някакъв гигантски примат от миналото. В съвремието също се срещат данни за неговото съществуване. За първи път свидетелства за странния хуманоид се появяват в средата на миналия век. През 1951 г. неколцина изследователи, изкачващи Еверест, забелязват в снега необичайни, огромни стъпки. Така първоначално се ражда митът за огромно по размери чудовище, бродещо из снеговитите високопланински райони. Учени се заемат с разкриването на истината за големия снежен човек, но интересът към него надхвърля многократно границите на научните търсения.

Разказите на изследователите от една страна всяват страх у хората по света, но от друга отприщват въображението на множество журналисти, писатели, филмови дейци и други артисти. На Йети и неговите версии по света през годините са посветени множество книги, статии, както и голям брой художествени и документални филми. В някои от тях дори легендата за страховитото чудовище е подменена и огромният човекоподобен примат е описван като страдащ, неразбран и миловиден приятел на хората…

От средата на миналия век до днес всяка година десетки хора съобщават, че са видели със собствените си очи чудатия примат или са открили следи от огромните му стъпала. Най-вече в пределите на Северна Америка, но и на територията на Хималаите, Австралия, Монголия, Русия и др. Йети, Големият снежен човек, Ияуи, Саскуоч, Маяс, Алмасти – това са само част от названията, дадени на мистериозното създание в различни точки на Земното кълбо. То става известно още като „дивия човек от гората“.

Описван е като гигантско човекоподобно същество, силно окосмено и с огромни по размер горни и долни крайници, придвижващо се по подобие на човека – в изправена позиция, на два крака, и високо около 2-3 метра.

Непрестанните разкази на очевидци неминуемо подклаждат още повече вярванията за съществуването на тайнственото създание у хората в наши дни. Появяват се много легенди и все повече общности, които твърдят, че Голямата стъпка не е просто измислица, а реално съществуващо свирепо създание.

Не са малко и онези обаче, които обявяват Йети за измислен феномен и са убедени, че той е само и единствено плод на хорското въображение. По техни думи – т.нар. очевидци не са видели нищо друго освен обикновена голяма мечка или маймуна.

Редица учени на свой ред потвърждават съществуването на внушително като размери двукрако човекоподобно. Най-голямото доказателство, на което се базират теориите им, са огромните отпечатъци от стъпки, които се регистрират на различни места по земната карта вече повече от 50 години. Освен с размера си, някои от откритите следи впечатляват и с необичайните си папиларни шарки – подобни на пръстовия отпечатък при хората. Експерти в областта твърдят, че да се изфабрикуват подобни белези би било много трудно на практика.

Един от най-яростните защитници на теорията за съществуването на Голямата стъпка през изминалите години е ученият Гроувър Кранц. Той е известен професор по антропология и криптозоология и „водещ авторитет в хуманоидната еволюция“. Кранц е твърдо убеден в съществуването на Саскуоч и казва, че той самият го „гарантира“.

Кранц посвещава живота и работата си на търсенето на доказателства, които да потвърдят убежденията му. Но неговите вярвания и твърдения не се отразяват никак добре на академичната му кариера. А самият той добре знае, че единственият начин да убеди колегите си в своята правота, е да им осигури реално тяло. Затова до сетния си дъх ученият не спира денонощно да обикаля планинските северноамерикански склонове.

Morkadis

„Принуден съм да заключа, че има огромна вероятност това същество наистина да съществува“ – признава и Джефри (Джеф) Мелдръм, американски професор по анатомия и антропология и автор на книгата „Саскуоч: Легендата среща науката“.

Някои негови руски колеги пък разглеждат Алмасти (руския еквивалент на Йети) като свиреп потомък на неандерталците.

Но недотам познатото все още за науката и човечеството същество често става повод и за псевдонаучни твърдения и инсценировки. Именно такъв е случаят от 1958 г., когато на един от строителните обекти на предприемача Рей Уолъс в Калифорния са открити следи от огромни стъпала. Находката направо подлудява пресата и обществото в Америка, и за пореден път потвърждава съществуването на Голямата стъпка. Но през 2002 г. – след смъртта на Рей, истината излиза наяве. Става ясно, че той собственоръчно е фалшифицирал многократно отпечатъци на Йети на различни места в родината си и че историите, които години наред е подхранвал, са пълна измислица и зле скроена шега от негова страна.

По тази логика, има потенциална опасност всички натрупани през годините доказателства и свидетелства, свързани със свирепия снежен човек, да са манипулирани и неистинни. Въпреки това по света се срещат хиляди поддръжници на теорията, че той е реално съществуващ вид. През годините се създават редица клубове, общности, групи от хора, които отдават живота си на търсенето на Голямата стъпка и доказването на неговото съществуване.

През 1976 г. ФБР отваря специално досие, посветено на косматия хуманоид. До бюрото са изпратени „веществени доказателства“ – около 15 косъма, прикрепени на парче кожа, с молба да бъдат изследвани от тях. Целта била да се потвърди, че те принадлежат именно на мистериозния Йети.

Заключението на щатската служба, след направения анализ, е, че „космите принадлежат на семейство елени“. Но феновете на сензацията Бигфуут така и не приемат изказаното становище. Нещо повече – според тях това е лъжа и умишлено прикриване на истината от страна на властите, за да се избегне всяването на смут и паника в обществото.

Така вече доста десетилетия наред истината за съществуването на Голямата стъпка непрестанно се лута между легендите, измислиците, вярванията, свидетелствата, измамите, науката и теориите на конспирацията. Професор Джеф Мелдръм обобщава в свое интервю за National Geographic нещата така:

„Изводът е: тези следи от стъпки съществуват. Съществуват и отливките. Нещо ги оставя. Моето заключение е, че става въпрос за огромна човекоподобна маймуна“.
На коренно противоположното мнение обаче е колегата му Дейвид Деглинг от университета във Флорида, който заявява:

„Няма начин безусловно и без съмнение да се установи дали има подобно животно, преди да се сдобием с тяло на масата за дисекция. Трябва да си зададем въпроса: ако някъде там броди такова животно, защо все още не сме го открили?“

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

Смъртта на скиорите на Дятлов и проклятието на Юдин

Боксьорът Валуев се срещнал с Йети очи в очи

Заснеха Йети в щата Мичиган

10 шокиращи истории, витаещи около връх Еверест

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.