Голяма река е текла през Сахара в древността

сахара

В Древността през пустинята Сахара е имало разклонена речна система и огромната пустош в Африка преди хиляди години не е била толкова безлюдна, каквато я познаваме днес.

До това заключение стигнаха учени, които публикуваха резултатите от изследванията си в списание Нейчър комюникейшънс. Според експертите реката е била част от системата Таманрасет.

Експертната система PALSAR и японският спътник ALOS са показали на специалистите триизмерни снимки, от които се виждат древни канали, криели се под пясъците на съвременната пустиня.

Реката е текла преди около 5000 години и по всяка вероятност е извирала от южните части на Атласките планини и платото Ахагар, разположени на територията на съвременен Алжир.

Древната река е имала многобройни притоци и е била от най-дългите реки в Африка и ако съществуваше до днес, щеше да е сред 12-те най-големи реки.

Реката се е вливала в Атлантическия океан, а учените предполагат, че водата е предразполагала към развитие на растителен и животински вид.

Пещерни рисунки, направени преди хиляди години, показват, че в миналото областта е гъмжала от диви животни, от хипопотами до жирафи, и че древните пастири са развъждали едър рогат добитък там.

Хипотезата, че в миналото през Сахара е текла река се появява за първи път преди десетилетие. Изследователи от Националния център по океанография в Саутхемптън откриват през 2003 година цял подводен каньон и континентален шелф край бреговете на Мавритания.

Преки доказателства за стара река обаче не бяха открити. Изхождайки от тези данни, изследователите успели да видят древното речно корито, което съвпаднало с каньона край бреговете, наблюдаван по-рано.

Това проучване показва, че климатът може да се промени невероятно бързо, така че в рамките само на няколко хиляди години да бъдат погребани следите на обширен воден път, а местната екосистема да бъде променена до неузнаваемост.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ОКОТО НА САХАРА – МИСТЕРИОЗЕН ПРИРОДЕН ФЕНОМЕН ИЛИ ИЗВЪНЗЕМНО ДЕЛО?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.