Горещата вода не прави ръцете по-чисти

Температурата на водата няма никакво значение за миенето на ръцете. Нито и типа сапун. И въпреки това, по всяка вероятност го правите погрешно.

Учени от Университета Ръджърс в САЩ замърсили ръцете на доброволци с безвредни бактерии и ги накарали да си измият ръцете в вода с температура 38, 25 и 15 C. Те преценили, че 15 C e най-ниската температура на водата, при която хората биха се чувствали комфортно. Американските органи за контрол на храните изискват в заведения, в които се приготвя храна, да има вода, която да достига температура поне 100 градуса по Фаренхайт (или 38 по Целзий).

Исторически проучвания установяват, че повечето хора са били учени да мият ръцете си с възможно най-горещата вода, която им понася. Като цяло, хората свързват по-топлата вода с по-чисти ръце. Изследването обаче установява, че от това няма особен смисъл. Температурата на водата няма ефект. И това не е единственото проучване с подобен резултат – до подобен извод стига и публикация във Food Service Technology от 2002 г.

В последните години многократно е установено, че и от антибактериалните сапуни няма никаква полза. Те не почистват по-добре от обикновените. Дори напротив – в дългосрочен план могат да навредят, предизвиквайки резистентност на болестотворните бактерии.

Кое тогава прави ръцете по-чисти? Оказва се, единствено времето, което отделяме за миене.

Изследователите от Ръджърс решават да обърнат внимание върху времето, в което доброволците търкат ръцете си със сапун – съответно 5, 10, 20 и 40 секунди, без да се включва изплакването. Те установяват значима статистическа разлика, както между 5 и 20 секунди, но не и между останалите интервали. С други думи – 5 секунди не стигат. Нужни са между 10 и 20 секунди сапунисване, за да измиете добре ръцете си.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

XV век в Англия. Сключвате брак през юни, защото сте се изкъпали през май

Ужасяващи факти, които ще променят представата ви за хигиена

Тези факти за женската хигиена през средновековието ще ви оставят без думи

10 щури професии, които нашите предци са имали

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.