Градове на шумерите

В началото на ІV хилядолетие преди новата ера в долината Месопотамия, между реките Тигър и Ефрат се развила система от около 50 града, съществуващи самостоятелно. Най-известните от тях са Ур, Нипур, Урук, Ериду, Киш, Лагаш.

Градовете-държави на шумерите имали свои закони, владетели, армии. Езикът, религията и културата им били обаче общи. Те враждували помежду си, влизали във военни съюзи, но и обменяли стоки, търгували интензивно.

Градът в този период от историята на човечеството изпълнявал много жизненоважни функции. Бил център за защита от набезите на външни врагове; церемониален комплекс; жилищен комплекс; център за управление на реда и на производството, културно-образователно ядро.

Управлението на градовете било в ръцете на трима владетели. Първият е царят-жрец, който държи върховната власт, тъй като е оглавявал религиозните процесии и жертвоприношенията. В негови ръце било съсредоточено управлението на храмовете и имотите им, а понякога управлявал и градското имущество.

Друг от владетелите отговарял за строителството, което било важна част от живота на шумерските градове. Древният загадъчен народ изобретил тухлата и строил от този здрав материал всички важни сгради.

Градските стени, каналите и цялата иригационна система също били наблюдавани от владетеля, отговарящ за строителството. Добре укрепените градове говорят за важността на отбраната в живота на шумерите и оттам за сложността на задачата на човека, който е отговорен за нея.

При войните, които водели помежду си или с други народи, жителите на междуречието на Тигър и Ефрат избирали военен вожд. Най-известният от тях, е обезсмъртен в поема. Епосът за Гилгамеш разказва за подвизите на героя, който дръзнал да се противопостави дори на боговете и донесъл в родния си град кедровото дърво, което било скъпоценност за шумерите.

Особеностите на екосистемата били предпоставка за развитие на търговия между градовете в този регион. Отсъствието пък на суровини наложило търговски взаимоотношения с далечни земи, от където идвали дървения материал за строежите, металите, скъпоценните камъни и други.

Натрупването на богатства довело до развитие на изкуството, образованието и градоустройството. Ключовата роля била в религиозната организация, наложена от храмовете. Под контрола на храма се извършвали изобретенията и създаването на писмеността.

Поради пожарите, в които рухнали шумерските градове, подпалени от завоевателите акадци, са достигнали до нас сведенията за изумителните постижения на този загадъчен народ.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Тъмните обреди на шумерите

Шумерите летели в Космоса преди 7000 години

Защо някои хора вярват, че шумерите са били посетени от извънземни?

Тези потопени на дъното градове още възбуждат въображението

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.