Дадоха имена на новите елементи от периодичната таблица

таблица 1

Периодичната таблица на химичните елементи се разшири с четири нови елемента, които днес официално получиха своите имена. Сред тях е и първият, открит от японски учени, съобщи БГНЕС.

Новото име на силно радиоактивният елемент 113 е нипоинум (Nh) и идва от японското наименование на държавата Япония – Нипон, което буквално означава „страната на изгряващото слънце“.

Съвместен екип от руски и американски учени дадоха името московиум (Mc) на елемент 115, който е кръстен на руската столица, където се извършени голяма част от изследванията върху него. Същият екип кръсти и елемент 117, който ще се казва тенесин (Ts) по името на американския щат Тенеси.

Третият елемент 118 ще бъде известен вече като оганесон (Og) в чест на руския ядрен физик Юри Оганесян заради неговия принос в изследването на периодичната таблица.

Традицията повелява новооткритите елементи да бъдат кръщавани на места, географски региони или учени, посочват от Международния съюз за теоретична и приложна химия (МСТПХ). Организацията официално одобри новите наименования след петмесечен период на обсъждания.

С последните четири нови елемента периодичната таблица вече е напълно завършена до края на седмия си ред. Заради своя принос към химията откривателите им се виждат като силни кандидати за Нобеловата награда за химия през 2017 г.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.